Gincburg: Efikasnost ruske vakcine protiv delta soja iznad 83 odsto

G.S.
Gincburg: Efikasnost ruske vakcine protiv delta soja iznad 83 odsto

BANjALUKA - Direktor Naučno-istraživačkog centra "Gamaleja" i tvorac ruske vakcine "sputnjik ve" Aleksandar Gincburg izjavio je danas u Banjaluci da najnoviji podaci koje je publikovala Ruska Federacija govore da je efikasnost "sputnjika ve" u zaštiti od delta soja virusa korona iznad 83 odsto, dok je zaštita od razvijanja teže forme bolesti koja zahtijeva hospitalizaciju iznad 90 odsto.

Nakon sastanka sa dekanom Medicinskog fakulteta u Banjaluci Rankom Škrbićem, ruski stručnjak je istakao da je Ministarstvo zdravlja Rusije u opticaj uvelo i vakcinu "sputnjik lajt", kao dodatak onima koji su primili "sputnjik ve" ili koji su preboljeli kovid-19.

Gincburg je objasnio da se uticaj delta soja u organizmu razlikuje od svih ostalih mutiranih sojeva virusa korona koje danas znamo.

"Infekcioni proces, koji se razvije u našem organizmu od delta soja, od momenta lake zaraze do teške forme ne traje kao ranije dvije nedjelje, nego četiri dana", rekao je Gincburg novinarima u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, da bi se čovjek zaštitio od delta soja treba u krvi cijelo vrijeme da ima visok nivo efektivnih antitijela.

"Zbog toga savjetujemo građanima, bez obzira na to koju vakcinu su dobili ranije, da koriste žsputnjik lajtž, koji diže nivo antitjela vrlo visoko i dugo ih zadržava", naglasio je Gincburg.

On je upozorio da će delta soj vrlo brzo stići na naše prostore, naglašavajući da je za samo mjesec i po do dva delta soj je izbacio sve druge sojeve u Moskvi.

"Međutim, podaci govore da nema teških slučajeva i smrtnih ishoda kod onih koji su vakcinisani žsputnjikom vež. Podaci o epidemiološkoj situaciji će padati kada 70 odsto građana bude vakcinisano. Mi smo vakcinisali oko 30 do 35 odsto populacije", rekao je Gincburg.

Na pitanje da li očekuje da EU u septembru odobri rusku vakcinu, Gincburg je rekao da je naučnik, a da je to političko i finansijsko pitanje.

"Tu nema nauke. U Rusiji je iskorišteno 50 miliona vakcina, te više od 15 miliona u inostranstvu. Nikakvih teških nuspojava nije bilo. Sve što se dešava po pitanju odobravanja vakcine nema naučnu komponentu", naveo je Gincburg.

Dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Ranko Škrbić rekao je da je na sastanku bilo riječi i o saradnji ovog fakulteta sa Univerzitetom u Moskvi i Gamaleja institutom.

"Tamošnji profesori biće naši gostujući predavači i to ćemo u narednom periodu da ozvaničimo. U sklopu saradnja planiramo i razmjenu kadrova, da naši mladi stručnjaci odu u Moskvu i Gamaleja institut i da na licu mjesta uče neke nove tehnike iz molekulrne biologije, epidemiologije i mikrobiologije", naveo je Škrbić.

Škrbić je rekao da je ovo bila prilika da u stručnom razgovoru domaćini čuju sve o izazovima koje kovid-19 nosi, te da se upoznaju sa koracima koji su prethodili proizvodnji vakcine i izazovima sa kojima su se istraživači Gamaleja instituta susreli.

"Razgovarali smo o najnovijim rezultatima vezanim za efikasnost ruske vakcine, posebno kad je u pitanju novi delta soj. Čuli smo da se uveliko proizvodi žsputnjik lajtž, koji će značajno popraviti situaciju kad je pandemija u pitanju", naveo je Škrbić.

On je dodao da je u Republiku Srpsku stiglo oko 250.000 vakcina "sputnjika ve", od čega prve doze 177.000 i preko 78.000 druge doze.

"Iskoristićemo ovu posjetu da što prije dođemo do ostatka druge doze kako bi nastavili imunizaciju, a razgovaramo i ovoj lajt varijanti kako bi je što prije dobili, jer se ona može davati kao treća doza i kod onih koji su primili neku drugu vakcinu", rekao je Škrbić. /kraj/sl/da/foto/video

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana