Tužilaštvo se žalilo na puštanje Novalića, Solaka i Hodžića: Svi moraju biti jednaki pred zakonom

GS
Tužilaštvo se žalilo na puštanje Novalića, Solaka i Hodžića: Svi moraju biti jednaki pred zakonom

SARAJEVO - Tužilaštvo BiH uputilo je žalbu Sudu BiH na rješenje o prijedlogu pritvora u predmetu "Novalić i drugi".

- Tužilaštvo BiH žalbu temelji na povredi načela jednakosti građana pred zakonom, kao i tvrdnji da izrečene mjere zabrane ne mogu bezbijediti sprovođenje efikasne i neometane istrage - rečeno je u Tužilaštvu.

Dodali su da je tužilački tim u interesu efikasnog i pravovremenog obezbjeđenja istrage, žalbu uputio i prije isteka zakonskog roka od 72 časa.

Premijer FBiH Fadil Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FCUS) Fahrudin Solak i vlasnik firme "Srebrena malina" Fikret Hodžić uhapšeni su 28. maja i nakon ispitivanja u prostorijama Agencije za istrage i zaštitu ( SIPA) predati su Tužilaštvu BiH koje je za njih zatražilo pritvor,

Oni su osumnjičeni za krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnog djela, pranje novca, krivotvorenje službene dokumentacije, zloupotrebu položaja i primanje dara i drugih oblika koristi u slučaju nabavke 100 respiratora iz Kine za FBiH.

Sud BiH odbio je prijedlog Tužilaštva BiH da im bude određen jednomjesečni pritvor te ih je pustio na slobodu uz mjeru zabrane sastajanja i kontaktiranja na bilo koji način sa svjedocima Tužilaštva BiH u ovom predmetu, a zabranjeno im je i da se međusobno sastaju i kontaktiraju.

Proteklih sedmica SIPA je u slučaju "Respiratori" obavila pretrese u FUCZ-u, federalnoj Vladi, Zavodu za javno zdravstvo FBiH, te u firmi "Srebrena malina" i Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Stotinu respiratora uvezeno je iz Kine posredstvom poljoprivredne  firme "Srebrena malina" iz Srebrenice u vlasništvu Hodžića, a koja se bavi preradom i konzerviranjem voća i povrća. Vještačenjem koje je naložilo Tužilaptvo BiH utvrđeno je da respiratori nisu za upotrebu na intezivnoj njezi.

Vlada FBiH suspendovala je 12. maja Solaka sa mjesta direktora Federalne uprave civilne zaštite zbog ove afere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana