Tužilaštvo formiralo predmete o nezakonitom snimanju Mehmedagića i Tadićeve

Srna
Tužilaštvo formiralo predmete o nezakonitom snimanju Mehmedagića i Tadićeve

SARAJEVO- Tužilaštvo BiH je saopštilo da je na osnovu prijava formiralo dva predmeta, koja su data u rad postupajućim tužiocima u Posebnom odjeljenju za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju u vezi sa nezakonito snimljenim razgovorom generalnog direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH Osmana Mehmedagića i glavnog tužioca BiH Gordane Tadić.

"Povodom više medijskih upita o aktivnostima Tužilaštva BiH, a u vezi pojavljivanja nezakonito snimljenog snimka sastanka Tadićeve, možemo potvrditi da je Tužilaštvo BiH zaprimilo dvije krivične prijave, protiv direktora OBA BiH, zbog više krivičnih djela, između ostalog, zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, ometanja pravosuđa, ucjene i drugih nezakonitih postupanja", navedeno je u saopštenju.

U saopštenju da ističe da se u prijavama navode i nezakonitosti korištenja finansijskih sredstava agencije, kao i nezakonito postupanje i preduzimanje mjera i radnji praćenja i nadzora prema pojedinim licima.

"Takođe, u okviru predmeta, Tužilaštvo BiH će sa partnerskim institucijama, preduzeti sve potrebne aktivnosti, na rasvjetljavanju svih okolnosti navedenog događaja, te izvršiti provjere navoda iz prijave", dodaje se u saopštenju.

Pokrenuto vještačenje nezakonito snimljenog razgovora 

Obavještajno-bezbjednosna agencija (OBA) BiH saopštila je da je pokrenula proceduru vještačenja nezakonito snimljenog razgovora Mehmedagića i Tadićeve kako bi se utvrdilo ko je snimao njihov sastanak u prostorijama Tužilaštva BiH.

"U ovom slučaju ćemo zatražiti angažovanje ovlaštenih vještaka sa teritorije EU", navodi OBA u saopštenju.

Iz ove agencije ističu da će biti upućena i disciplinska prijava Kancelariji disciplinskog tužioca VSTS BiH, kao i krivična prijava zbog neovlaštenog prisluškivanja i zvučnog ili optičkog snimanja osoba koje imaju pristup tajnim podacima.

"OBA BiH se u svom radu strogo pridržava najviših standarda profesionalnosti i integriteta i zbog toga još jednom pozivamo nadležne institucije, isključujući Tužilaštvo BiH, da po hitnom postupku istraže ovo krivično djelo", navodi se u saopštenju.

U federalnim medijima pojavio se 40-minutni tonski snimak sastanka Mehmedagića i Tadićeve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana