Tužilaštvo BiH saslušalo ambasadora BiH u Rusiji u vezi sa ikonom

GS
Tužilaštvo BiH saslušalo ambasadora BiH u Rusiji u vezi sa ikonom

SARAJEVO - Tužilaštvo BiH saopštilo je da postupajući tužilac u predmetu formiranom u vazi sa ikonom koju je srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio ruskom ministru inostranih poslova Sergeju Lavrovu, intenzivno preduzima aktivnosti na prikupljanju dokaza i saslušanju svjedoka.

- Saslušan je određen broj svjedoka, među kojima i ambasador BiH u Rusiji (Željko Samardžija), te je upućena zamolba za pružanje međunarodne pravne pomoći, nadležnim institucijama. U ovom predmetu poduzimaćemo dalje radnje u cilju utvrđivanja svih činjenica i prikupljanja dokaza – rekli su u Tužilaštvu BiH.

Dodali su da u u interesu rada na predmetu, za sada više informacija ne mogu da daju.

Ikonu svetog Nikole Dodik je poklonio Lavrovu tokom njegove posjete Istočnom Sarajevu 13. decembra prošle godine, a nekoliko dana kasnije Ministarstvo kulture i informativne politike Ukrajine, na osnovu medijskih napisa,  zaključilo je da se radi o predmetu u vlasništvu Ukrajine. Ambasada te zemlje u BiH zatražila je od nadležnih u BiH da objasne sve detalje u vezi sa ikonom. Potom je rusko Ministarstvo inostranih poslova ikonu vratilo i ona je pohranjena u sef u kabinetu srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Kabinet Milorada Dodika uputio je notu ambasadi Ukrajine u BiH u kojoj je od te zemlje zatraženo da navede relevantne informacije u vezi sa ikonom, a Dodik je pojasnio da je upitanju porodična ikona, a ne imovina Ukrajine, da je ikona na sigurnom te da Ukrajina nije ni poslala zahtjev u vezi s njom i da su mediji iz FBiH izmislili priču.

Portparol Ministarstva inostranih poslova Ukrajine Oleg Nikolenko prije nekoliko dana je saopštio da je „pripadnost drevne ikone Ukrajini „ nesporna činjenica“, te da je  tužilaštvo te države je već pokrenulo „krivični postupak u vezi s ilegalnim izvozom relikvije“.

Ruski MIP je na to odgovorio da Rusija još nije dobila dokaze da je ikonu poklonjenu Lavrovu u Istočnom Sarajevu posljednji vlasnik stekao nelegalno.

- Manipulacija medija služi da bi se Rusija diskreditovala - saopšteno je iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana