Turska i Sirija: Broj poginulih u zemljotresu povećao se na najmanje 15.383

Tanjug
Turska i Sirija: Broj poginulih u zemljotresu povećao se na najmanje 15.383

ANKARA/DAMASK - Broj poginulih u katastrofalnim zemljotresima koji su u ponedeljak pogodili Tursku i Siriju povećao se na najmanje 15.383, saopštile su danas turske i sirijske vlasti.

Turska agencija za vanredne situacije saopštila je danas da se broj žrtava u Turskoj povećao za više od 3.000 za nekoliko sati i sada iznosi 12.391.

Ukupan broj poginulih u Siriji je najmanje 2.992, uključujući 1.730 u oblastima pod kontrolom pobunjenika na sjeverozapadu, prema podacima grupe civilne odbrane „Bijeli šlemovi", a 1.262 ljudi je poginulo u dijelovima Sirije pod kontrolom vlade, javili su sirijski državni mediji, prenio je Si-En-En (CNN).

Broj povrijeđenih u Turskoj povećao se na 62.914, saopštila je agencija za vanredne situacije, navodeći da se operacije potrage i spasavanja nastavljaju, a da potragu otežavaju niske temperature, javio je Rojters.

U Turskoj je proglašena vanredna situacija na tri mjeseca u 10 provincija, a pomoć stiže iz cijelog svijeta.

Dva snažna zemljotresa pogodila su jugoistok Turske u ponedjeljak ujutru, gotovo potpuno uništivši nekoliko gradova, a zemljotres kod Gazijantepa bio je jačine 7,8 stepeni po Rihteru.

Dvije žene pronađene žive ispod ruševina poslije 62 sata od zemljotresa

Dvije žene pronađene su žive pod ruševinama u Turskoj poslije 62 sata od zemljotresa, saopštila je kancelarija gradonačelnika Gazijantepa.

Fatma Demir (25) i njena sestra Merve spasene su u srijedu nakon što su provele 62 sata pod ruševinama zgrade, objavio je danas Si-En-En (CNN).

"Kada se dogodio potres, na mene je pala betonska ploča. Pala sam na pod", rekla je Demir.

Timovi za potragu i spasavanje u gradu Gazijantepu na jugoistoku Turske nastavljaju da traže ljude zatrpane ispod ruševina. Broj poginulih u katastrofalnom zemljotresu koji je u ponedjeljak pogodio Tursku i Siriju povećao se na najmanje 15.383, saopštile su danas turske i sirijske vlasti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana