Turkovićeva tajno gura svog kandidata

Aleksandar Stojanović
Turkovićeva tajno gura svog kandidata

SARAJEVO - Ministarka inostranih poslova u Savjetu ministara BiH Bisera Turković pokrenula je kampanju za učlanjenje BiH u Kancelariju za borbu protiv terorizma pri Ujedinjenim nacijama, ali sporno je što sa ovom kandidaturom nije upoznato ni Predsjedništvo BiH, koje je zaduženo za spoljnu politiku, ali ni druge relevantne institucije.

Da je BiH podnijela kandidaturu vidljivo je iz pisma koje je Turkovićeva uputila ministru spoljnih poslova Turske Mevlutu Čavušogluu u kojem poziva ovu državu da lobira za kandidata BiH, a u čiji sadržaj je “Glas Srpske” imao uvid.

Međutim, kako su nam kazali dobro obaviješteni izvori sa ovom diplomatskom aktivnošću Turkovićeve nije upoznata nijedna institucija na nivou BiH, ali ni na nivou entiteta.

- Uzimajući u obzir da je BiH u mnogim izvještajima označena kao jedan od evropskih poligona za teroriste, a da važnu ulogu u tome igra i SDA, stranka Bisere Turković, predstavnik u ovom važnom tijelu bi morao biti zajednički dogovoren. Turkovićeva je u istom pismu pozvala i na lobiranje za Jasminu Ćosić Dedović za imenovanje u Međunarodni krivični sud u Hagu i ovo predstavlja isključivo postavljanje kadrova SDA u relevantnim međunarodnim institucijama, a to bi moglo imati ozbiljne posljedice - rekao je dobro upućen izvor za “Glas Srpske”.

Kancelarija za borbu protiv terorizma osnovana je 2017. godine, na inicijativu generalnog sekretara UN Antonija Gutereša. Na njenom čelu nalazi se Rus Vladimir Voronkov, a njegov zamjenik je bivši zamjenik visokog predstavnika u BiH Rafi Gregorijan.

Iako nije jasno za koju funkciju konkretno je BiH podnijela kandidaturu, pretpostavlja se da je u pitanju Savjetodavni odbor koji čini 21 država članica, među kojima je, između ostalog i Turska.

Naš list pokušao je dobiti odgovore u ministarstvu, ali i poslije više upućenih pitanja oni su ostali nijemi. S druge strane, u Ministarstvu bezbjednosti BiH i Ministarstvu unutrašnjih poslova RS, koji su nadležni za borbu protiv terorizma kazali su da nisu upoznati da je BiH predala kandidaturu u ovoj međunarodnoj instituciji, niti znaju ko je predložen za predstavnika.

Bivši ministar bezbjednosti Dragan Mektić rekao je za “Glas Srpske” da je BiH u njegovom mandatu sarađivala sa Kancelarijom UN, ali da nije upoznat sa mogućom kandidaturom BiH.

- U pitanju je tijelo pri UN, mi smo sa njima ostvarivali kontakt i imali određenu saradnju, ali ne znam za koju funkciju bi se mogao bilo ko kandidovati. Mi smo sarađivali sa svim relevantnim tijelima kada je riječ o problemu terorizma, ne razumijem šta se ovim želi postići - rekao je Mektić.

Nezakonito djelovanje

Dom naroda PS BiH u oktobru ove godine raspravljao je o “nezakonitom radu” Ministarstva spoljnih poslova na prijedlog delegata Dušanke Majkić. Kao razlog za podnošenje inicijative Majkićeva je navela niz nezakonitih poteza Bisere Turković, a posebno ignorisanje činjenice da je za vođenje spoljne politike zaduženo Predsjedništvo BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana