Turkovićeva ne prestaje sa gafovima, SDA joj čuva leđa

Vedrana Kulaga Simić
Turkovićeva ne prestaje sa gafovima, SDA joj čuva leđa

BANjALUKA, SARAJEVO - Prva godina mandata ministarke inostranih poslova BiH protiče u znaku gafova i spornih poteza koje je povukla, a iako su mnogi saglasni da njen rad zaslužuje da se nađe pod lupom poslanika i delegata, preovladava stav da to ništa na kraju ne bi promijenilo jer joj SDA čuva leđa.

Iza Turkovićeve je duga diplomatska karijera, a za šeficu diplomatije je postavljena krajem decembra prošle godine kao kadar SDA. Od početka je naišla na mnoge kritike, a i sam lider SDA Bakir Izetbegović je rekao da se od nje mogu očekivati gafovi u radu jer, kako je pojasnio, nije klasični političar. Najveću prašinu je podigla zbog opstrukcija nastojanja BiH da ojača borbu protiv namjera Hrvatske da u neposrednoj blizini granice gradi odlagalište za radioaktivni otpad, kao i zbog optužbi da sprečava diplomatsku poštu između srpskih kadrova na nivou BiH. Bila je tu i instrukcija diplomatsko-konzularnim predstavništvima i misijama u svijetu da 11. jul obilježe spuštanjem zastave na pola koplja, i to prije nego što je, kako je bilo proteklih godina, Savjet ministara BiH donio odluku da taj dan proglasi danom žalosti u BiH.

Posljednju kritiku na njen rad i djelovanje mimo Ustava iznio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je u četvrtak upozorio da je ponovo prekršila zakon i procedure, te bez saglasnosti Predsjedništva dala saglasnost da se BiH putem Savjete Evrope pridruži odluci o borbi protiv sajber kriminala kojom se za nekoliko državljana Rusije, Kine i drugih zemalja zabranjuje kretanje i kažnjavaju se na poseban način.

Turkovićeva ima veliki minus i kod članova parlamentarnih komisija koje prate dešavanja u DKP mreži. Zamjenica predsjedavajućeg Komisije za spoljnu i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije u Domu naroda Dušanka Majkić potvrdila je da namjerava da ovo pitanje delegira kao jednu od tačaka na predstojećim sjednicama.

- Komisije odlučuju prostom većinom, tako da je izvjesno da bi ljudi koji bi ovo predložili na kraju bili preglasani i ne bi se moglo dovesti to do kraja. Ipak, javnosti treba pokazati za koga ona radi jer isključivo radi samo za svoju političku stranku i po instrukcijama lidera SDA - rekla je Majkićeva za “Glas Srpske”. 

Isti stav dijeli član Komisije za spoljne poslove u Predstavničkom domu Nenad Nešić.

- Postoji više načina da se pokrene pitanje rada. Ja sam to radio putem poslaničkih pitanja, kojih je do sada bilo pet-šest, a na posljednje koje se tiče skandaloznog ponašanja jednog od zaposlenih u MIP-u Mirze Pašića čekam odgovor. Tražiću i druge načine da raspravimo sve što ne valja. I na komisiji je moguće otvoriti raspravu i zatražiti odgovore na svako pitanje, kao i na sjednicama domova. No, zbog opšteg stanja, teško da to mogu biti tačke dnevnog reda iz prostog razloga - malo je vjerovatno da će bilo ko iz FBiH podržati tačku - izvještaj o radu ministarke inostranih poslova. Ministarka se i ponaša kako se ponaša jer zna da ima zaštitu Federacije - istakao je Nešić.

Kritike na njen rad, posebno zbog opstrukcija u vezi sa Trgovskom gorom, imao je i ima član parlamentarne Komisije za spoljne poslove Saša Magazinović iz SDP-a.

- Uvijek kažem šta imam o njenom radu. Još ni meni ni javnosti nije jasno zašto blokira formiranje pravnog i ekspertskog tima, jer nam to treba - rekao je Magazinović za “Glas Srpske”.

Analiza

Opšta ocjena, već duži niz godina, jeste da BiH generalno ima veoma lošu DKP mrežu.

- Tu su službenici Ministarstva inostranih poslova i diplomate koje imenuje Predsjedništvo BiH i koji se, nažalost, ne ponašaju kao da im je poslodavac  država, nego član Predsjedništva. Treba otvoriti ovu priču i sve u paketu analizirati - ocijenio je Saša Magazinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana