Turković: Uskoro stiže 100.000 vakcina, za kašnjenje krivi "Kovaks" i strah zbog afere "respiratori"

GS
Foto: Kliks

SARAJEVO – Ministar inostranih poslova BiH Bisera Turković najavila je nakon današnje sjednice Savjeta ministara dolazak 100.000 doza vakcina kompanije "Fajzer" u narednim danima, a koje će biti plaćene putem IPA fondova.

- Mimo sistema Kovaks postoji dogovor u EU da se koordiniše nabavka iz IPA fondova i očekujemo u toku narednih dana količinu od 100.000 vakcina i da bi tada trebala početi vakcinacija. Preduslovi su da oni koji su obećali izvrše to, a Austrija je zadužena za BiH kada je riječ o vakcinama iz IPA fonda – pojasnila je Turkovićeva.

Komentarišući to što BiH ni u martu neće dobiti vakcine putem zajedničkog mehanizma "Kovaks" jer za to još nije ispunila uslove, kako je navedeno u dokumentu koji je dobilo Ministarstvo civilnih poslova BiH od Kancelarije "Kovaks" mehanizma, ona je navela da je BiH izvršila uplatu za vakcine.

- Sve što je bilo do BiH, to je učinjeno naše strane sve je zadovoljeno - i "hladni lanac" i  to da nema preduslova nije tačno. Mi smo postupili administrativno i profesionalno sve je učinjeno, na nama je samo da primimo vakcine i da počne vakcinacija – naglasila je Turković.

Krivicu za sve svalila na "Kovaks" i aferu „respiratori" u FBiH.

- U ovom času znamo da smo isplatili, ako postoji krivica, ona je na dobavljačima. Vidimo da su tu procesi bili usporeniji. Možda smo se našli u situaciji gdje nismo bili agresivni, neke države jesu – istakla je ona.

Dodala je da isto tako stoji činjenica da poslije priče o respiratorima bilo ko ne bi imao hrabosti da uđe u proces privatne nabavke vakcina.

- To je zakočilo proces. Vlasti su sve željele odraditi perfektno kada je riječ o nabavci, poučeni iskustvom afere "Respiratori" – dodala je Turkovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana