Turković: Dodik nema prava da dijeli diplomatske lekcije

Tanjug
Turković: Dodik nema prava da dijeli diplomatske lekcije

SARAJEVO - Nakon niza reagovanja koja je izazvao demarš ministarke spoljnih poslova BiH Bisere Turković na stav ambasade Izraela za BiH o izmjenama Izbornog zakona, oglasila se i Turkovićeva porukom da srpski član Predsjedništva Milorad Dodik ima, kako kaže, „najmanje prava da dijeli diplomatske lekcije bilo kome“.

-Milorad Dodik, kao osoba pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije, političar koji je u rezoluciji Bundestaga te u izvještajima visokog predstavnika identifikovan kao direktna prijetnja miru i stabilnosti BiH i regiona, ima najmanje prava da dijeli diplomatske lekcije bilo kome – objavila je Turkovićeva na „Tviteru“.

Navela je da je Dodikov mandat potrošen, kako kaže, u izazivanju destabilizacije.

-Umjesto da kao član Predsjedništva BiH radi u interesu svih građana, da podržava reforme na evropskom putu, Dodik je mandat potrošio na izazivanje sukoba i destabilizacije, ne samo unutar BiH, nego i sa međunarodnim prijateljima. BiH je predana dobrim odnosima sa svim prijateljskim državama, uključujući i Izrael - navela je Turković.

 

Kao osoba pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije, @MiloradDodik političar koji je u rezoluciji Bundestaga te u izvještajima OHR identificiran kao prijetnja miru i stabilnosti BiH i regije, ima najmanje prava da dijeli diplomatske lekcije bilo kome. 1/3

— Bisera Turković (@BiseraTurkovic) August 10, 2022

;

 

Ambasada Izraela u Tirani, zadužena i za BiH, je prije dva dana saopštila da podržava izmene Izbornog zakona BiH koje predlažu hrvatske stranke.

Turković je Ambasadi Izraela uputila notu kojom je tražila pojašnjenje takvog stava.

Reagujući na demarš Turkovićeve, Dodik je upozorio da ona svojim neustavnim ponašanjem nastavlja da narušava ugled BiH na međunarodnoj sceni, zloupotrebljavajući svoj položaj i iznoseći lične i stranačke stavove o bitnim pitanjima, bez konsultacija i odluke Predsjedništva BiH.

Na demarš Turkovićeve reagovao je i njen zamjenik u Ministarstvu spoljnih poslova Josip Brkić saopštenjem da je ambasadoru Izraela u Tirani Noi Galu Gendleru preneo da nota nije zvanični stav BiH, već stav samo jedne političke stranke.

Turković je funkcioner Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića.



 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana