Troškovi prevoza dostigli 280 miliona

V. K.
Troškovi prevoza dostigli 280 miliona

SARAJEVO - Za pokrivanje troškova zaposlenih u institucijama na nivou BiH u proteklih devet godina iskeširano je gotovo 280 miliona maraka, a nadležni za to vrijeme nisu uspjeli da obezbijede sve potrebne propise pa i odgovornost kako bi smanjili moguće zloupotrebe.

Ocijenjeno je to u reviziji učinka na temu "Upravljanje troškovima prevoza zaposlenih u institucijama BiH" koju je uradila Kancelarija za reviziju institucija BiH s ciljem da ispita da li se troškovima prevoza upravlja na ekonomičan i efikasan način.

Ti troškovi, kako je istaknuto, predstavljaju značajan izdatak u budžetu jer za te namjene godišnje bude potrošeno oko 30 miliona maraka pa se stoga efikasno upravljanje tim izdacima nameće kao važno pitanje.

Savjet ministara i Ministarstvo finansija i trezora BiH pokušali su da donošenjem podzakonskih akata za ostvarivanje naknade troškova prevoza u 2009. i 2017. godini uspostave efikasnu i racionalnu potrošnju novca za te namjene, te ujednače primjenu tih podzakonskih akata na nivou BiH, ali nisu u potpunosti uspjeli.

- Na nivou BiH nije uspostavljen transparentan postupak ostvarivanja prava na naknadu tih troškova. Prilikom pripreme prijedloga novog načina obračuna nadležno ministarstvo nije uzelo u obzir sve neophodne inpute kako bi obuhvatilo aspekte rješavanja pitanja naknade troškova prevoza - istaknuto je u izvještaju.

Ministarstvo finansija i trezora BiH je, nakon uočenih problema, ponovo pokušalo da uredi oblast naknada troškova prevoza donošenjem novog modela, ali institucije BiH nisu preduzele sve aktivnosti kako bi bio u potpunosti implementiran.

- Ni ministarstvo nije postiglo potpunu kontrolu nad procesom upravljanja troškovima prevoza zaposlenih u institucijama BiH - piše u revizorskom izvještaju koji je juče objavljen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana