Trojac iz političkog naftalina pripremio plan: Ruše BiH kao što su srušili i Jugoslaviju

Veljko Zeljković
Trojac iz političkog naftalina pripremio plan: Ruše BiH kao što su srušili i Jugoslaviju

BANjALUKA - Da je briga za budućnost BiH, a iskazana od strane članova posljednjeg Predsjedništva SFRJ - Stjepan Mesić, Vasil Tupurkovski i Bogić Bogićević - istinska i dobronamjerna ona bi onda trebalo da bude bazirana na dosljednom poštovanju Dejtonskog mirovnog sporazuma, a ne na pokušajima njegovog “rušenja”.

Istakao je ovo za “Glas Srpske” politički analitičar Cvijetin Milivojević komentarišući dokument koji navodno priprema ovaj trojac, a čiji sadržaj je juče objavio hrvatski “Nacional”.

Prema pisanju ovog lista, Mesić i “drugovi” smatraju da je Dejtonski sporazum ispunio svoj cilj te da je jedino rješenje za BiH ukidanje “konstitutivnosti naroda i pravljenje građanske države”.

- Reči Stjepana Mesića kako je Dejtonski sporazum ispunio svoj cilj neodoljivo me podsećaju na one koje je on izgovorio i devedesetih po povratku u Zagreb, kada je slavodobitno poručio: “Ja sam svoj cilj ispunio, Jugoslavija više ne postoji”. Riječ je o trojcu koji očigledno pokušava izaći iz političkog naftalina, a koji je, ne treba zaboraviti svojim činjenjem, odnosno nečinjenjem, presudno uticao na to da se bivša Jugoslavija, zajednica šest konstitutivnih naroda i republika, rasturi po svim šavovima. I sada oni posle tridesetak godina pokušavaju da promene nešto što je nastalo po obrascu SFRJ. BiH je od Drugog zasjedanja AVNOJ-a održanog u Mrkonjić Gradu, pa preko Ustava iz 1974. godine, uvek bila republika, zajednica ili država tri konstitutivna naroda. Nikada nije bilo drugačije. Oni smatraju da to sada treba promeniti i srušiti te stvoriti nekakvu građansku državu. Ovo nije ništa drugo do političko i ljudsko licemerje ovog trojca - kaže Milivojević, navodeći kako oni na ovaj način žele izvršiti pritisak na jedan dio međunarodnih aktera, a pogotovo onih iz Evropske unije.

Milivojević kaže i da je Mesić očigledno postao senilan, jer je očigledno zaboravio da ni on tokom devedesetih nije politički ponikao iz građanskog miljea ili stranke, baš kao ni Bogićević koji je u nekadašnje jugoslovensko predsjedništvo izabran ne kao građanin, već kao predstavnik jednog naroda iz BiH.

- Mislim da njih trojica nisu slučajno izabrali ovaj trenutak. To se posebno odnosi na Mesića, koji je već godinama lobista bošnjačke političke elite. On je na fonu priče koji su iskreirali u Sarajevu, a koja podrazumeva da se silom nametne jedno političko rešenje, da se mimo volje dva naroda napravi unitarna građanska država. To nikom dobrog ne može doneti. Država se pravi po meri svih, kao što je u ostalom bilo i u Dejtonu. Svi su pomalo bili pobednici, ali i gubitnici. Tako i sada, BiH treba da bude napravljena po principu najmanjeg zajedničkog sadržioca, odnosno želja sva tri konstitutivna naroda i “ostalih” - poručio je Milivojević.

Politikolog Vojislav Savić kaže da je ovom trojcu mjesto u vitrinama političke prošlosti te da nema potrebe da dodatno komplikuju ionako zategnute odnose u regionu retrogradnim, zaostalim i neproduktivnim političkim idejama.

- Sarajevska unitaristička politika doživjela je nekoliko teških poraza u prethodnom periodu, a što je za posljedicu imalo niz jako neprijatnih i očajnih poteza, poput i ovog posljednjeg od strane pomenutog trojca. Sjetimo se samo kako su Željko Komšić i Bakir Izetbegović postrojili neke generale iz penzije, koji umjesto da čuvaju unučiće pokušavaju proizvesti atmosferu straha, rata i tenzija. Međutim, sve su to jalovi pokušaji, koji ne mogu imati nikakav efekat ni na koga, niti nekome može promijeniti mišljenje - smatra Savić.

Novi Ustav

Prema mišljenju Mesića, Tupurkovskog i Bogićevića, sadržanom u dokumentu radnog naziva “Apel za spas BiH”, neophodno je obezbijediti i pojačanu međunarodnu kontrolu uz respektabilne mirovne snage, ali i dodatno animirati međunarodne faktore da se odlučnije priđe izradi novog ustava BiH, a koji bi se izbjeglo, kako su naveli, sve zamke koje sa sobom navodno nosi konstitutivnost naroda u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana