Trnovit i častan put Narodne skupštine kroz tri decenije: Zaštita Srpske i Dejtona najvažniji zadatak

Vedrana Kulaga
Trnovit i častan put Narodne skupštine kroz tri decenije: Zaštita Srpske i Dejtona najvažniji zadatak

BANjALUKA - Narodna skupština Republike Srpske prešla je trnovit i težak put od svog nastanka do danas, kada obilježava 30 godina postojanja, a tokom cijelog tog perioda radila je na zaštiti Srpske, njenih prava i Dejtonskog sporazuma.

Poručeno je to iz Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske u kojoj je otvorena izložba arhivskih dokumenata o istoriji Narodne skupštine.

Aktuelni predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović je, podsjećajući na osnivačku Skupštinu srpskog naroda u BIH početkom devedesetih godina prošlog vijeka, istakao da je i danas ista struktura onih koji ne žele da čuju.

- Fotografije, dokumenti i drugi akti svjedoče da narodu i izabranim predstavnicima nikada nije bilo lagodno. Moramo uvijek gledati i naprijed i nazad - istakao je Čubrilović.

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Rajko Kuzmanović je poručio da su fotografijama, kartama i tekstovima prikazani putevi razvoja Srpske.

- Razvojni put Skupštine i Srpske je bio kroz trnja do slave. Hvala poslanicima svih saziva - istakao je Kuzmanović i dodao da je u proteklom periodu bilo dosta pritisaka sa svih strana, ali i da je Skupština lošim rješenjima jasno govorila „ne“.

Direktor Arhiva Srpske Bojan Stojnić je istakao da su iza  Skupštine teška vremena, naglašavajući da je NSRS nastala poslije dubokih kriza.

- Poslijeratni rad Skupštine je u znaku borbe za Srpsku, njena prava i Dejtonski sporazum - rekao je Stojnić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana