Trivić: Potpuno neprihvatljivi i tendenciozni Salkićevi navodi

Srna
Trivić: Potpuno neprihvatljivi i tendenciozni Salkićevi navodi

BANjALUKA - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izjavila je da je potpuno neutemeljen, neprihvatljiv i tendenciozan poziv potpredsjednika Republike Srpske Ramiza Salkića na ignorisanje obilježavanja Svetog Save u školama Srpske.

Reagujući na izjavu Salkića, Trivićeva navodi da je potpredsjednik Srpske dobro upoznat o odlukama Ustavnog suda Republike Srpske po pitanju ličnosti Svetog Save koji ne vrijeđa nacionalni interes nijednog naroda u BiH, pa tako ni bošnjačkog naroda.

"Sveti Sava je obavljao značajne aktivnosti i po pitanju međunarodne obrazovne i kulturne saradnje i bio poštovan kao uzorna ličnost ne samo među pravoslavcima već i među muslimanima i rimokatolicima", istakla je Trivićeva.

Trivićeva podsjeća da iz tog razloga Ministarstvo prosvjete i kulture od prošle godine dodjeljuje Svetosavsku nagradu istaknutim učiteljima i nastavnicima u osnovnim i srednjim školama, te vaspitačima u predškolskim ustanovama, za ostvarene izuzetne rezultate u obrazovanju Republike Srpske.

"Učenici i nastavnici u liku Svetog Save mogu vidjeti primjer ljubavi prema mudrosti, dobroti, znanju, vještinama, ali i prema svim ljudima, te zbog toga smatram da bi bilo veoma korisno da se prosvjetiteljski rad Svetog Save izučava i cijeloj BiH", zaključila je Trivićeva.

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske reagovalo je na poziv potpredsjednika Republike Srpske Ramiza Salkića na ignorisanje obilježavanje Svetog Save u školama Republike Srpske koje je ocijenio neprihvatljivim.

Salkić je naveo da se proslava Svetog Save "nameće kao proslava svim učenicima, nastavnicima i roditeljima, te da je predstavlja "pravoslavizaciju obrazovnog procesa, sistemsku diskriminaciju i svojatanje obrazovnog procesa samo za učenike Srbe".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana