Traži se još 7.211 nestalih

Srna
Traži se još 7.211 nestalih

Banjaluka - Predsjedavajući Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Nikola Perišić izjavio je danas da se u BiH traži još 7.211 nestalih i da su u ovoj godini identifikovana 173 lica.

“U ovoj godini uradili smo ili radimo na 57 ekshumacija, kompletirali posmrtne ostatke u 213 slučajeva, a imamo i 1.300 novih verifikovanih nestalih lica koji su prošli proceduru centralne evidencije”, rekao je Perišić novinarima u Banjaluci tokom okruglog stola o temi “Dostignuća i prioriteti u procesu traženja nestalih u BiH”.

Prema njegovim riječima, protok vremena nije saveznik u traženju i identifikovanju nestalih, ali to ne smije da bude alibi kada je riječ o radu ovog instituta.

Perišić je naveo i da su problemi nedostatak relevantnih informacija o pojedinačnim ili masovnim grobnicama, gdje je relevantnost informacija o tome ispod 10 odsto, nedovoljna tehničko-materijalna opremljenost, kao i nedosljedna primjena Zakona o nestalim licima BiH.

“Institut ima i rezervisana sredstva za potencijalne informante i do sada ta sredstva nisu korištena. Ta sredstva ćemo morati staviti na raspolaganje kako bi došli do relevantnih informacija o skrivenim grobnim mjestima i grobnicama, jer proces traženja postaje sve teži”, rekao je Perišić.

Član Privremenog upravnog odbora Instituta za nestala lica BiH Petar Šikman rekao je da će uskoro centralna evidencija nestalih lica biti u funkciji i da su svi članovi Upravnog odbora jedinstveni da pruže maksimum kako bi se olakašlo traženje i identifikacija nestalih.

“Traženje nestalih je najteži poslijeratni zadatak, svaki dan je sve teže raditi na poslovima vezanim za nestala lica, jer je prošlo dosta vremena i svaka nova informacija može olakšati traženje i identifikaciju”, dodao je on.

Šikman je naglasio da je potrebno kod građana širiti svijest o humanitarnoj dimenziji ove aktivnosti i podsjetio da su svi organi vlasti u BiH obavezni da pružaju informacije i pomoć u procesu traženja nestalih.

Član Savjetodavnog odbora Instituta Amir Kulaglić rekao je da je rješavanje sudbine nestalih lica jedan od uslova za pridruživanje BiH EU, ističući da proces traženja i identifikacije nestalih treba da bude glavno strateško pitanje.

“Radi potpune primjene Zakona o nestalim licima BiH potrebno je da se organizuje konferencija na kojoj bi bilo analizirano šta je to dobro, šta nije i treba mijenjati. Siguran sam da bi sve porodice nestalih i udruženja porodica nestalih lica sigurno dali puni doprinos kako bi se taj zakon u dogledno vrijeme doradio i u potpunosti implementirao”, naveo je Kulaglić.

On tvrdi da je jedan od problema u traženju i identifikaciji nestalih nedostatak političke volje u postupku dosljedne implementacije Zakona o nestalim licima, kao i u neuspostavljanju fonda za pomoć udruženjima i porodicama nestalih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana