Todorović: Stav Narodne skupštine je da je Šmit nelegalan

Srna
Todorović: Stav Narodne skupštine je da je Šmit nelegalan

BANjALUKA - Poslanik Socijalističke partije u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Todorović smatra da svi treba da poštuju činjenicu da je Kristijan Šmit nelegalan visoki predstavnik, jer se tako izjasnila najviša zakonodavna institucija Srpske.

"Svako ima pravo da ima svoj odnos prema tome, ali je Narodna skupština donijela jasne zaključke koje bi trebalo da poštuju svi građani, predstavnici vlasti, a posebno članovi parlamenta. Ali, to je pitanje za svakoga pojedinačno", rekao je Todorović Srni komentarišući jučerašnji susret poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Srpske Jelene Trivić i njemačkog diplomate Kristijana Šmita.

Kada je riječ o odluci Savjeta EU da Ukrajini odobri kandidadski status, a da izostavi BiH, Todorović je rekao da je jasno po ko zna koji put da Unija ima trostruke aršine.

On smatra da u ovom slučaju nije riječ o ispunjavanju suštinskih uslova za pristupanje EU na kojima BiH ozbiljno radi.

"Riječ je političkom pitanju, što nije dobro ni za EU, jer standardi koje je postavila za pristupanje suštinski neku zemlju treba da dovedu u poziciju političke, pravne, ekonomske, privredne i društvene sigurnosti da bi bila kvalifikovana da bude dio EU", naveo je Todorović.

Međutim, upozorio je on, EU sama gazi te principe zbog političkih potreba, što će na kraju rezultirati negativno po samu Uniju.

"Kada je riječ o BiH, treba nastaviti put na ispunjavanju postavljenih standarda, ne zbog EU nego zbog nas samih. Trebamo svoju zemlju dovesti u poziciju standarda koji važe u EU da bismo time bili zadovoljni i od toga imali suštinsku korist, ne očekujući da će Unija to vrednovati", rekao je Todorović.

On je naglasio da ulazak u EU nije sam sebi svrha već da zemlja treba da dođe u kvalitetnu poziciju koja odgovara evropskim standardima.

Lideri EU dodijelili su juče status kandidata Ukrajini i Moldaviji, a za region Balkana su izrazili "nedvosmislenu podršku integrisanju", iako nisu otvoreni pristupni pregovori za Albaniju, Sjevernu Makedoniju niti dodijeljen kandidatski status za BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana