Timovi za Trgovsku goru ponovo na dnevnom redu

V. K. S.
Timovi za Trgovsku goru ponovo na dnevnom redu

SARAJEVO - Savjet ministara BiH danas bi trebalo da ponovo, nakon dužeg vremena, otvori raspravu o imenovanju stručnih timova nadležnih za praćenje aktivnosti Hrvatske koja priprema teren za odlaganje opasnog radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na Trgovskoj gori, u neposrednoj blizini granice sa BiH.

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH početkom ljeta je utvrdilo prijedloge članova ekspertskog i pravnog tima, međutim to još nije prošlo u Savjetu ministara zbog protivljenja ministarke inostranih poslova BiH Bisere Turković koji je istakla da tu treba razjasniti mnoge stvari, da Hrvatska još na tom polju nije napravila ozbiljne korake, te da je sporno finansiranje predloženih članova, jer postoje institucije koje se bave tim pitanjima.

Među predloženim tačkama za današnju sjednicu Savjeta ministara BiH su i prijedlozi odluka o Ekspertskog tima za praćenje stanja i aktivnosti u vezi sa problematikom odlaganja otpada i istrošenog nuklearnog goriva te imenovanju Pravnog tima za izradu strategije pravne zaštite interesa BiH u vezi sa tim pitanjima.

Domaći stručnjaci, koji dugo čekaju imenovanje u ekspertski i pravni tim za borbu protiv namjere Hrvatske da u blizini Une odlaže radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane “Krško”, nedavno su za “Glas Srpske” kazali da BiH gubi previše vremena na politička prepucavanja o ovom problemu. Krajnje je, kako su naveli, vrijeme da se to stavi tačka i počne priprema pravog odgovora.

Hrvatska i Slovenija nisu postigle dogovor o zajedničkom skladištenju otpada. Hrvatska je vlasnik polovine  elektrane “Krško” u Sloveniji i do 2023. godine mora da preuzme pola otpada. Hrvatski sabor je dao saglasnost za reviziju programa, a vojno skladište “Čerkezovac” na području Dvora ostaje preferentna lokacija za odlaganje. Protiv odlagališta su i vlast i građani s druge strane Une, odnosno u Dvoru, a za drugu polovini novembra je planiran i sastanak resornog ministra Staše Košarca sa hrvatskim kolegom Tomislavom Ćorićem koji je nadležan za to pitanje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana