Timoti Les : Britanija zabrinuta da su u opasnosti teritorijalna rješenja nametnuta Balkanu

Tanjug
Timoti Les : Britanija zabrinuta da su u opasnosti teritorijalna rješenja nametnuta Balkanu

LONDON- Biviši britanski diplomata i profesor na univerzitetu Kembridž Timoti Les, imenovanje glavnog maršala Ratnog vazduhoplovstva Velike Britanije Stjuarta Piča za specijalnog izaslanika te zemlje za Zapadni Balkan, vidi prvenstveno kao „izraz zabrinutosti Londona da je u opasnosti teritorijalno rešenje nametnuto Balkanu 90-ih, prije svega u BiH“, ali i kao „nedostatak povjerenja u EU i SAD da to spriječe“.

-Za London koji je svojim intervencijama odigrao važnu ulogu u oblikovanju rješenja za BiH, na Kosovu i Metohiji i u Sjevernoj Makedoniji to je problem. Osim toga, London ne želi sukob zbog koga bi možda morao da interveniše - rekao je Les za Tanjug.

On ističe da je odluka Velike Britanije da imenuje izaslanika za Balkan u izvesnoj mjeri i izraz nedostatka povjerenja u EU i SAD da same sprijece, kako kaže, „kolaps teritorijalnih rješenja nametnutih 90-ih na Balkanu“.

-Bajdenova administracija je rastrzana na međunarodnom planu, a američka javnost se protivi nasilnoj intervenciji u perifernim regionima poput Balkana, a EU je takode interno podijeljena oko toga kako da odgovori na izazove u regionu - dodaje Les.

Imenovanje Stjuarta Piča, navodi Les, odražava i novi geopolitički status Britanije.

-Nakon što je napustila EU, Velika Britanija više ne može da vrši uticaj u BiH preko Brisela, što znači da mora imenovati svog predstavnika koji može da zauzme svoje mjesto pored postojećih izaslanika iz Vašingtona i Brisela. Imenovanje sopstvenog izaslanika, takođe je potvrđivanje nacionalne moći, nakon izlaska Britanije iz EU, a kada je riječ o ciljevima, imenovanje izaslanika je znak da Velika Britanija udvostručuje svoju dugogodišnju politiku održavanja teritorijalnog integriteta Balkana - kaže Les.

On podsjeća da London ne odobrava promjene granica i da nastoji da pojača pritisak na svaku grupu koja traži da ih revidira – drugim riječima, na Srbe.

On kaže da to važi i za BiH, gdje Srbi, prema njegovim riječima, „osporavaju politicko rješenje i prijete nezavisnošću“, i za Kosovo „gdje je Srbija zapretila da će rasporediti svoju vojsku na sever, što bi dovelo do njegove aneksije“.

-Što se tiče taktike, britanski izaslanik će vjerovatno pokušati da se pozicionira kao posrednik izmedu SAD i EU, pokušavajući da premosti pozicije Vašingtona i Brisela i održava ravnotežu snaga izmedu njih. U tom procesu, specijalni izaslanik Ujedinjenog Kraljevstva takođe može sprovesti sopstvenu politiku. Izaslanik će takođe pokušati da učvrsti poziciju Kristijana Šmita čiji je autoritet sporan - navodi Les.

Dodaje, da ostaje da se vidi da li će Britanija uspjeti u svom cilju, jer, upozorava, imenovanjem izaslanika, London je pokazao svoju rješenost da podrži regionalno rešenje, ali je upitno koliki uticaj ima Velika Britanija.

-Moć izaslanika leži u njegovoj sposobnosti da mobiliše SAD i EU da preduzmu neophodne korake da podrže regionalno jrešenje, ali njihova posvećenost nije zagarantovana, s obzirom na njihovu ravnodušnost prema regionu u prošlosti i produbljivanje političkih problema u sadašnjosti - zaključuje Les.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana