Tijesna pobjeda SPD-a nad strankom Angele Merkel

Srna, Tanjug
Tijesna pobjeda SPD-a nad strankom Angele Merkel

BERLIN - Njemačka Socijaldemokratska stranka (SPD) tijesno je pobijedila na federalnim izborima i porazila stranku odlazećeg kancelara Angele Merkel, pokazuju preliminarni rezultati.

SPD je dobio 25,7 odsto glasova, a vladajući blok Hrišćansko demokratske unije (CDU) i Hrišćansko socijalne unije (CSU) osvojio je 24,1 odsto glasova.

Zeleni su ostvarili svoj najbolji rezultat u istoriji i trećeplasirani su sa 14,8 odsto glasova, prenio je BBC.
Ovakvi rezultati znače da će novu vlast formirati koalicija.

Lider SPD-a Olaf Šolc izjavio je ranije da njegova stranka ima jasan mandat za formiranje vlade.

Ankete na biralištima ukazale su na neizvjestan rezultat nakon kojeg aktuelni kancelar ostaje na funkciji do formiranja nove koalicije, a to može da potraje do Božića. Nakon izbora 2017. godine, pregovori o formiranju vlade trajali su tri mjeseca.

Nasljednik Merkelove imaće zadatak da vodi najveću evropsku ekonomiju u naredne četiri godine, a glasači su pokazali da su im klimatske promjene prioritet.

Šolcove pristalice su burno pozdravile lidera SPD-a, a on je u obraćanju televizijskoj publici rekao da su mu građani povjerili zadatak da formira "dobru i pragmatičnu vladu za Njemačku".

Odziv glasača na parlamentarnim izborima bio je 76,6 odsto, prenosi njemački list "Bild".

Od 402 mjesta u Bundestagu, stranci SPD je pripalo 206 poslaničkih mjesta, CDU/CSU 196, Zeleni 118, FDP 92, AfD 83, Levica 39, dok će stranka SSW imati jednog poslanika.

Stranke će sada otpočeti "istraživačke razgovore" radi formiranja koalicione vlade, pri čemu se tripartitna koalicija smatra najvjerovatnijom u ovom trenutku.

Najizglednija konstelacija je takozvana "semafor" zeleno-žuto-crvena koalicija sa SPD-om, Zelenima i FDP-om ili "jamajka" koalicija koju bi činili CDU/CSU, Zeleni i FDP.

I Šolc i Lašet su insistirali na tome da će formirati vladu, pri čemu je Lašet poručio da "nije uvek bio slučaj da stranka na prvom mestu obezbeđuje kancelara."

CDU izgubio u izbornoj jedinici gde je Merkel pobjeđivala od 1990.

U izbornoj jedinici u Meklenburg-Zapadnoj Pomeraniji u kojoj je aktuelna kancelarka Angela Merkel uzastopno osam puta osvajala direktan mandat, na parlamentarnim izborima pobjedu je odnijela kandidatkinja socijaldemokrata Ana Kasaucki.
Merkelova je u ovoj izbornoj jedinici pobjeđivala od 1990. godine, prenose njemački mediji.
Kandidat za poslanika CDU Georg Ginter osvojio je tek treće mjesto iza predstavnika desničarske Alternative za Njemačku.
Na parlamentarnim izborima u Njemačkoj blagu prednost imaju socijaldemokrate, a demohrišćani su ostvarili najgori rezultat ikad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana