Teroristi ubijali mecima iz BiH?

Goran Maunaga
Teroristi ubijali mecima iz BiH?

BANjALUKA - Teroristi koji su u napadu na redakciju satiričnog lista "Šarli ebdo" u Parizu počinili masakr ubivši 12 novinara i policajaca koristili su municiju za "kalašnjikov" koja potiče iz BiH.

Ugledna istraživačka agencija "Konflikt njuz" koja se bavi izvještavanjem iz ratnih zona širom svijeta objavila je fotografiju čaure za koju tvrdi da je pronađena nakon krvavog pohoda terorista. Na čauri je utisnuta oznaka IK 86, a prema svjetskom šifrarniku za municiju radi se o municiji proizvedenoj 1986. godine u "Igmanu" iz Konjica.

U prilog tvrdnji da se u "kalašnjikovima" terorista koji su zavili Francusku u crno našla municija iz BiH govore podaci da je policija dvije zemlje u proteklih nekoliko godina izvela veliki broja akcija u kojima su pohapšeni šverceri i zaplijenjena znatna količina oružja. Akcije su sprovedene upravo pod indicijom da krijumčareno oružje i municija završava u rukama terorista. Sumnja se da su oružje i municija nestajali iz vojnih skladišta pod plaštom uništavanja viška naoružanja, koje je obavljano uglavnom u firmama namjenske industrije u FBiH.

U Agenciji za istrage i zaštitu BiH (SIPA), koja je vodila istragu o švercu i zloupotrebama prilikom uništavanja oružja, kazali su da su dio posla završili i predali izvještaj Tužilaštvu BiH, a da na ostalim slučajevima još rade.

- Vršili smo provjere u vezi sa švercom naoružanja iz BiH u Francusku. Znamo za mnogo nezakonitosti u vezi sa švercom naoružanja iz firmi namjenske industrije u FBiH. U saradnji sa francuskim bezbjednosnim agencijama provjerićemo i informaciju da su teroristi u Parizu koristili municiju iz BiH - naveli su u SIPA.

Predsjedavajuća Zajedničke komisije za bezbjednost u bivšem sazivu Parlamenta BiH Dušanka Majkić kaže da su informacije da su teroristi koristili municiju iz BiH još jedan dokaz da je oružje iz BiH završavalo na mnogim svjetskim destinacijama u rukama raznih militantnih grupa.

- Godinama u BiH ne postoji želja da se te stvari istraže do kraja i da odgovorni budu procesuirani, iako se mnogo toga zna. Oni koji su najodgovorniji za to čine sve da ti slučajevi budu zataškani - istakla je Majkićeva.

Slovenačka policija uhapsila u maju 2012. godine Velibora Popovića porijeklom iz Berana u Crnoj Gori označenog kao vođa kriminalne grupe koja je nabavljala oružje u BiH i prodavala ga u Francuskoj i u drugim zemljama EU, a među kupcima su bili i teroristi. Tada je uhapšeno 60 osoba osumnjičenih za međunarodnu trgovinu drogom i oružjem i zaplijenjena velika količina naoružanja. Carinici iz carinske ispostave Mec zaplijenili su u septembru 2102. godine šest "kalašnjikova" i municiju, koji su pronađeni u automobilu sa registarskim oznakama BiH i uhapsili vozača.

U aprilu 2013. godine u okolini Pariza uhapšeno je pet državljana BiH i jedan državljanin Francuske zbog sumnje da su umiješani u međunarodni šverc oružja, a pronađena je velika količina oružja i municije. Tada su uhapšeni Banjalučani Nenad Radinković, Vladimir Pepić, Zoran Jovanović i Danka Marinković, te Mirko Bakić iz Prijedora.

U velikoj akciji francuske policije iz decembra 2013. godine uhapšeno je 45 osoba osumnjičenih za međunarodni šverc oružja iz balkanskih zemalja i Slovačke. Među njima je bilo 38 trgovaca oružja, a preostalih sedam su bili kupci.

Pripadnici SIPA su u saradnji za francuskim bezbjednosnim agencijama u 2013. i 2014. godini izveli dvije akcije u kojima su obavljeni pretresi širom BiH zbog krijumčarenja oružja u Francusku.

Nakon terorističkog napada u Parizu policijske agencije u BiH podigle su nivo bezbjednosti i pojačale mjere kontrole prema licima za koja postoji poseban bezbjednosni interes. Osim toga prate i poruke na društvenim mrežama i portalima u kojima se veličaju teroristi i širi govor mržnje.

U oružanom napadu na kancelarije satiričnog magazina "Šarli ebdo" u Parizu 7. januara ubijeno je deset novinara i dva policajca, a povrijeđeno 11 osoba. List je poznat po objavljivanju niza karikatura na kojima je prikazan prorok Muhamed. Odbjegli teroristi su i juče nastavili da siju smrt u Parizu ubivši još dvije osobe.

Državljani  BiH sigurni

Ambasador BiH u Francuskoj Ivan Orlić rekao je "Glasu Srpske" da državljani BiH u Parizu nisu imali nikakvih problema.

- Nema povrijeđenih državljana BiH niti je neko od njih tražio bilo koju vrstu pomoći - kazao je Orlić.

Ukrajina

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je da ne treba ulaziti u aranžmane prodaje municije ukrajinskoj vojsci navodeći da to nije dobro ni za koga u BiH. On je rekao da su organi BiH u proceduri davanja saglasnosti na te aranžmane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana