Tegeltija: Zbog stava Kosova nije usvojena deklaracija

Srna
Tegeltija: Zbog stava Kosova nije usvojena deklaracija

BEČ - Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija izjavio je danas u Beču, gdje prisustvuje Samitu o zapadnom Balkanu, da je postignut veliki stepen saglasnosti o svim ključnim pitanjima koja opterećuju zemlje regiona, ali da zbog čudnog stava delegacije (samoproglašenog) Kosova nije postignut konsenzus o usvajanju deklaracije.

Ocjenjujući da je sastanak sa austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom bio odličan, Tegeltija je naveo da je trebalo zajednički da se usvoji deklaracija i da se proslijedi Savjetu Evrope kao zajednički stav svih zemalja.

-Razgovarali smo o nekoliko ključnih pitanja, a to su pandemija sa kojom se borimo više od 15 mjeseci, ekonomija nakon završetka borbe protiv kovida, ekonomska saradnja, te pitanje migracija i procesa proširenja sa EU - rekao je predsjedavajući Savjeta ministara novinarima u Beču.

On je napomenuo da problem sa pandemijom neće biti završen bez nastavka vakcinacije, što nije moguće ukoliko vakcina ne bude dostupna svim zemljama u svijetu.

- Ono što je ohrabrujuće jeste to da je Kurc obećao da će od avgusta Austrija obezbijediti dodatni milion doza vakcina za sve zemlje zapadnog Balkana - rekao je Tegeltija i podsjetio da je u prvoj tranši koju je obezbjedila Austrija od 650.000 doza vakcina BiH dobila 214.000 doza, te da isporuka još traje.

On je zahvalio i Srbiji za pomoć u procesu vakcinacije, jer je gotovo 15 odsto doza koje su stigle u BiH rezultat Vlade Srbije.
- Kada je riječ o ekonomiji saglasni smo da nam dolazi težak period oporavka od pandemije. Prvi uslov jeste da okončamo borbu sa kovidom, a koju ćemo završiti sa vakcinacijom, a poslije toga slijede značajne investicije i pomoć realnom sektoru - pojasnio je Tegeltija.

On je naveo da investicije moraju biti potpomognute Evropskim investicionim planom za zapadni Balkan.
- Svi smo svjesni toga da EU mora više investirati u zapadni Balkan, jer su mu najznačajniji spoljnotrgovinski partneri zemlje EU - naglasio je Tegeltija.

Kada je riječ o migracijama i procesu proširenja, Tegeltija je naveo da tu postoje jasni stavovi svih prisutnih, a to su da Evropa ne pokazuje posebne ambicije da zemlje zapadnog Balkana postanu članice EU.

- Još ne postoji zvaničan stav po tom pitanju. Ne izjašnjavaju se da su protiv toga, ali mnogo toga se radi da se ne ide u proširenje ili bar da se ne ide onom brzinom kojom smo planirali - istakao je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, pitanje migracija je veoma važno za BiH koja je došla u situaciju da bude posljednja zemlja zapadnog Balkana koja treba da zaustavi migracije prema zapadnoj Evropi, a to nije moguće.

- Migracije treba zaustaviti tamo gdje počinju, tamo gdje migranti ulaze u EU, a na granici od 1.000 kilometara između BiH i Hrvatske nije moguće zaustaviti migrante - ukazao je Tegeltija.

On je napomenuo da će svaka tehnička pomoć policijskim agencijama u BiH dobrodoći, ali ako se taj proces ne bude zaustavljao prije BiH - u samoj BiH on ne može biti zaustavljen.

Komentarišući podršku Lajčaka i Kurca ulasku zemalja zapadnog Balkana u EU, Tegeltija je rekao da je Austrija zemlja koja predvodi one države koje podržavaju pristupanje zemalja zapadnog Balkana EU, ali da, nažalost, postoji veliki broj zemalja koje ne dijele taj entuzijazam.

- Zemlje zapadnog Balkana sprovode mnoge reforme, rade mnogo toga što se od njih zahtijeva u procesu pridruživanja EU, ali kao da se pojavi neka žnevidljiva rukaž koja postavi dodatne uslove i zaustavi zemlje zapadnog Balkana, a time se ozbiljno gubi povjerenje građana u postupak proširenja - konstatovao je Tegeltija.

Tegeltija je dodao da, kada građani izgube povjerenje, onda se u mnogo težu situaciju dovede i vlast koja treba da sprovodi reforme, a od kojih su neke jako zahtjevne i politički i ekonomski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana