Tegeltija: Za imenovanje direktora UIO nema saglasnosti, budžet će biti prihvaćen

Agencije
Foto: Anadolija

SARAJEVO – Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija, koji je i član Predsjedništva SNSD-a, očekuje da će poslanici ove stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH prihvatiti predloženi budžet BiH za 2020. godinu, uz neke bitne primjedbe i sugestije.

Navodeći da će poslanici ove stranke biti prisutni na sutrašnjoj sjednici Predstavničkog doma, na kojoj će biti raspravljano o budžetu BiH za ovu godinu, Tegeltija je novinarima u Sarajevu rekao da postoje određene sugestije i prijedlozi SNSD-a i drugih stranaka iz Republike Srpske.

-Moja su očekivanja da će oni, uz neke svoje bitne primjedbe i sugestije za izmjene, prihvatiti budžet za 2020. godinu - zaključio je Tegeltija.
Za sutra je zakazana hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj poslanici treba da odluče o Prijedlogu zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu.

Na dnevnom redu su izvještaji komisije Kolegijuma o nastojanju za postizanje saglasnosti o Prijedlogu zakona o Budžetu za 2020. godinu, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH, te prijedlogu zaključka grupe poslanika kojim bi se Savjet ministara zadužio da sve ranije usvojene odluke o novom zapošljavanju stavi van snage, te da se svako novo zapošljavanje vrši samo u slučaju da je to neophodno.
Za usvajanje prijedloga budžeta BiH za 2020. godinu i navedenog zaključka na sjednici Predstavničkog doma održanoj prošle sedmice nije bilo potrebne entitetske većine, pa su oni upućeni Kolegijumu na usaglašavanje.

Istakao je da je Savjet ministara na današnje dvije sjednice završio imenovanja na one pozicije u institucijama BiH za koje su završene konkursne procedure, te da je donijeta odluka o uslovima ulaska u BiH državljana EU i šengenskog sporazuma.

- Na prvoj sjednici riješili smo ono što je već nekoliko mjeseci tačka spora i neslaganja unutar Savjeta ministara i političkih partija koje čine većinu u Parlamentarnoj skupštini i Savjetu ministara, a to je bio zahtjev da se završe imenovanja na one pozicije za koje su završene konkursne procedure - rekao je Tegeltija.

Podsjetio je da su imenovani direktor Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Darko Ćulum, Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) Draško Milinović, Službenog lista BiH Dragan Prusina i za direktora Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova imenovan je Marko Vujević.

- To su bila imenovanja za koja su provedene redovne konkursne procedure - rekao je Tegeltija i dodao da su na ovoj sjednici razmatrane i tačke poput isticanja mandata rukovodilaca pojedinih institucija BiH i potrebe za raspisivanjem konkursa za popunjavanje tih pozicija.

Dodao je da će biti potrebno još vremena za imenovanje direktora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH. Kada je riječ o imenovanjima direktora UIO i Obavještajno-bezbjednosne agencije, Tegeltija je kazao da će procedura potrajati.

- Upravni odbor UIO je pokrenuo proceduru za izbor novog direktora, ali oko toga ne postoji politička saglasnosti i vjerovatno će biti potrebno još vremena da se usaglasimo - rekao je Tegeltija.

Naveo je da je SDA dostavila svoj prijedlog za imenovanje aktuelnog direktora OBA Osmana Mehmedagića Osmice.

- Ja ću u skladu sa procedurom pokrenuti proces imenovanja. U tome ima svoju nadležnost i Zajednička komisija Parlamentarne skupštine BiH za nadzor nad radom OBA - istakao je on.

Prema njegovim riječima, vrlo brzo će utvrditi prijedlog odluke za ministra bezjednosti Selme Cikotića.

- Procedura predlaganja će biti završena u toku sedmice - kazao je Tegeltija.

Uslovi za ulazak stranaca

Na drugoj sjednici, naveo je predsjedavajući Savjeta ministara, najveću pažnju donijela je odluka o propisivanju uslova za ulazak stranaca u BiH.

- Danas je donijeta odluka da se omogući ulazak u BiH svim dravljanima zemalja EU i zemalja članica šengenskog sporazuma sporazuma koji posjeduju test da su negativni na virus korona 48 časova prije ulaska u BiH - precizirao je Tegeltija.
Prema njegovim riječima, ovo nije ono što je očekivano, a to je obezbjeđivanje pune liberalizacije.

- Imajući u vidu situaciju oko nas i epidemiološku situaciju u BiH, mislimo da je ovo nivo mjera koji možemo u ovom trenutku da definišemo i o ovome postoji saglasnost zdravstvenih radnika u BiH - zaključio je Tegeltija.

On je dodao da su na drugoj sjednici razmatrane i brojne informacije, odgovori na poslanička pitanja, te izvještaji o radu institucija BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana