Tegeltija: U Sarajevu nemam uslove za bezbjedan rad

G.S.
Tegeltija: U Sarajevu nemam uslove za bezbjedan rad

Predsjednik Viskog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milan Tegeltija rekao je, u intervjuu za RTRS, da zbog konstantnog nezakonitog snimanja i praćenja od nepoznatih lica, nema uslova za bezbjedan rad u Sarajevu.

Tegeltija je potvrdio da su pripadnici Obavještajno bezbjednosne agencije BiH, prije tri godine, izvršili protivprislušni pregled njegove kancelarije, gdje je kasnije obavio razgovor sa, tada bivšom članicom VSTS-a, Milijanom Buha.

Indikativno je, kaže Tegeltija, da se dio tog razgovora, kasnije izmontiran, pojavio u spornom snimku u potpuno drugom kontekstu, što kod njega izaziva sumnju da je prisluškivan.

Tegeltija pita kakva se to atmosfera stvara i da li su to uslovi za rad.

- Pa da li su to normalni uslovi, da li je iko iz međunarodne zajednice, amabasdori, PIK, iko... bilo šta rekao o tome? To nije normalno i da se desilo u Engleskoj, Americi ili bilo gdje drugo, to bio prvorazredni skandal o kome bi se pričalo 30 godina - kaže predsjednik VSTS.

Tegeltija ističe da je OBA odmetnuta organizacija koja nezakonito prisluškuje prvog čovjeka VSTS.

Kaže da je u pozadini svega udar na kadrove koji nisu bliski SDA. Dodaje da pritisak na VSTS i njega kao prvog čovjeka Savjeta, vrši i visoki predstavnik koji javno poziva na njegovu smjenu.

Tegeltija kaže da u ovom trenutku ne može reći da li će podnijeti ostavku, te da mu je svih pet članova VSTS iz Republike Srpske reklo da ne vidi problem u tome da ostane na ovoj poziciji.

Podsjećamo, VSTS je na vanrednoj sjednici usvojio tri zaključka od kojih se jednim traži da predsjednik Savjeta razmotri mogućnost podnošenja ostavke. Za zaključak o razmatranju ostavke glasalo sedam od 14 članova VSTS-a, među kojima i Tegeltija, čime je on i usvojen.

Zaključak je usvojen jer je, kako su članovi obrazložili, narušen ugled VSTS-a.

Vanredno zasjedanje VSTS-a trajalo je šest časova, a tema je bio sporni snimak razgovora predsjednika VSTS-a sa bivšim članom Savjeta Milijanom Buhom, koji je objavljen u medijima, o imenovanju njene sestre na jednu od pravosudnih funkcija.

Tegeltija je negirao medijske navode, naglasivši da je snimak nezakonit, neautentičan i iskonstruisan.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana