Tegeltija: Spreman sam za saradnju sa izvršnim i zakonodavnim vlastima uz međusobno uvažavanje

Srna
Tegeltija: Spreman sam za saradnju sa izvršnim i zakonodavnim vlastima uz međusobno uvažavanje

SARAJEVO - Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH Milan Tegeltija izjavio je danas da je potpuno otvoren za svaku saradnju sa izvršnim i zakonodavnim vlastima na svim nivoima pod uslovom da postoji međusobno uvažavanje, te da nema namjeru, niti misli da je ispravno sa njima biti u konfliktu.

Govoreći na sjednici Savjeta o tome što Predstavnički dom Parlamenta BiH nije primio k znanju izvještaj o radu VSTS-a, a koji su prihvatili Narodna skupština Republike Srpske i Parlament FBiH, Tegeltija je naveo da je to već postala uobičajena praksa, dodavši da ni primanje, niti neprimanje k znanju formalno-pravno ne proizvodi nikakve posljedice.

- Kad javno kažem da parlament nije nadređen VSTS-u, samo kažem istinu. Nisam kriv što je za neke političare ta istina iritantna, neka promijene Zakon, a dok je ovakav, poštovaću ga - rekao je Tegeltija.
On je naveo da je poziv za sjednicu Predstavničkog doma parlamenta BiH, na kojoj je predočen izvještaj o radu VSTS-a BiH za 2017. i 2018. godinu, dobio 7. januara, kada je bio izvan BiH, ali da je, ipak, bilo obezbijeđeno prisustvo člana Savjeta Željke Radović koja, istakao je, nije dobila priliku da odgovori poslanicima ni na jedno pitanje.
- Ja ću sutra otići na sjednicu Doma naroda na kojoj će biti izvještaj o našem radu, kako bih izbjegao bilo kakvu vrstu prigovora o nepoštovanju ove institucije - rekao je Tegeltija.

Potpredsjednik Savjeta Ružica Jukić kaže da je neprimanje izvještaja doživjela kao orkestiran, kontinuiran i neosnovan napad parlamentaraca na VSTS, koji ne doživljavaju ovo tijelo kao treći stub vlasti.  Ona je istakla da VSTS treba da primi kritiku i da je očito da postoji dosta problema u pravosuđu, ali smatra da svaki dio vlasti treba da odgovara za svoj rad.

- Navela sam da oni 11 mjeseci nisu počeli sa radom, a primali su plate i naknade što je i krivično djelo. Oni su u kašnjenju donošenja 30 zakona i ko tako radi, nema moralno pravo da poziva nekoga na ostavku - rekla je Jukićeva. Ona je naglasila da parlamentarci treba da ukažu na greške VSTS-a koje će u skladu sa nadležnostima biti ispravljene, te ukazala na potrebu da se predstavnicima VSTS-a omogući davanje odgovora na samoj sjednici.
Član Savjeta Goran Nezirović kaže da nije siguran da li neka kritika predstavlja napad na nezavisnost pravosuđa, da li ona narušava vlast i da li VSTS pravilno reaguje na njih.

- Ne može svaka kritika biti podvedena pod floskulu da neko želi da naruši nezavisno pravosuđe. Moguće je da parlamentarci ne razumiju nezavisnost pravosuđa, ali hajde da u razgovoru s njima vidimo gdje su tačke nesporazuma - rekao je Nezirović.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana