Tegeltija: Radim u interesu građana

Srna
Tegeltija: Radim u interesu građana

SARAJEVO - Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija rekao je danas u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH da je njegov rad zasnovan na interesima građana, ali da je od pet mjeseci rada ovog saziva Savjeta ministara tri mjeseca bilo u doba pandemije virusa korona.

Tegeltija je rekao da bi mu trebalo više vremena od dozvoljenog da kaže šta je sve Savjet ministara uradio za vrijeme pandemije virusa korona koja još traje. 

"Nismo se slikali i nismo smatrali da ima potrebe da se slikamo za javnost. Smatrali smo da za javnost prednost treba da ima struka, ljekari i to je naš stav", naglasio je predsjedavajući Savjeta ministara, odgovarajući delegatu SDS-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Mladenu Bosiću na pitanje u vezi sa radom Savjeta ministara u proteklom periodu. 

Tegeltija je rekao da je Bosićevo pitanje više političko, nego što ga interesuje šta je Savjet ministara zaista radio. 

"Mi pripadamo različitim političkim opcijama i teško da ćemo bilo kada približiti naše stavove. Stavovi opozicije prema vlasti nikad se ne uzimaju kao ozbiljan stav već se uvijek podvodi pod vid političke borbe", istakao je Tegeltija. 

Tegeltija je podsjetio da je u vezi sa formiranjem Savjeta ministara postojala opstrukcija od godina dana. 

"Nisam čovjek opstrukcije, radim u interesu građana, a opstrukcija ću biti samo vama (SDS-u i PDP-u) čije su politike protivne stavovima i zakonima Republike Srpske", naglasio je Tegeltija. 

On je pozvao Bosića da na izborima provjere povjerenje građana, rekavši da će građani dati konačan odgovor i da su oni ti koji treba da sude ko je kako radio. 

Bosić je rekao da je razočaran odgovorom na pitanje kojim je od Tegeltije tražio ostavku, tvrdeći da iz Savjeta ministara nije proslijeđen nijedan zakonski prijedlog i da je na djelu kriza vlasti. 

Zamjenik ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Nedeljko Jović obavijestio je danas delegata u Domu naroda Marinu Pendeš (HDZ) da će ministarstvo na narednoj sjednici ovog doma dostaviti pisani odgovor na pitanje u vezi sa protestima zbog održavanja mise u Sarajevu 16. maja. 

Pendeševa je od Ministarstva bezbjednosti u Savjetu ministara zatražila da joj bude dostavljena informacija o aktivnostima koje je to ministarstvo preduzelo protiv organizatora i učesnika protesta koji su u Sarajevu održani 16. maja u vrijeme kada je služena misa u sarajevskoj Katedrali. 

Delegat Kluba bošnjačkog naroda Denis Bećirović /SDP/ upitao je Tegeltiju šta je preduzeto i planirano u vezi sa donošenjem zakona o zabrani rada svih fašističkih organizacija u BiH i isticanjem njihovih simbola. 

Tegeltija je objasnio je da taj prijedlog tri puta bio pred parlamentom, ali da ne postoji opšta saglasnost o tome. 

"Jednom je bio pred poslanicima prema prijedlogu Savjeta ministara, a dva puta inicijativu su podnosili poslanici, ali ne postoji opšta saglasnost", pojasnio je Tegeltija. 

Delegat iz reda Kluba hrvatskog naroda Zlatko Miletić zatražio je da mu glavni tužilac Tužilaštva BiH Gordana Tadić odgovori da li je započeta istraga o ponašanju vlasti u vrijeme pandemije i stanja prirodne nesreće u FBiH. 

Tadićeva je podsjetila da postoji predmet u vezi sa dvojicom graničnih policajaca koji su svojim ponašanjem doveli u pitanje zdravlje građana, dva predmeta za spornu nabavku medicinske opreme, kao i predmet vezan za obdukciju umrlih od kovida-19. 

"Svi predmeti će biti detaljno razmotreni, ali moram napomenuti da nije sva odgovornost na Tužilaštvu BiH. Tužilaštvo BiH je u vrijeme pandemije preduzelo sve potrebne mjere vezane za suzbijanje širenja virusa korona", objasnila je Tadićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana