Tegeltija: Prva dva zaključka opravdana, treći proizilazi iz diskusija

Srna
Tegeltija: Prva dva zaključka opravdana, treći proizilazi iz diskusija

SARAJEVO - Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ Milan Tegeltija rekao je da je na današnjoj vanrednoj sjednici Savjeta podržao sva tri zaključka od kojih su prva dva potpuno opravdana, a treći proizilazi iz većinskih diskusija.

Tegeltija je, nakon što je predstavio novinarima zaključke, rekao da je podržao usvajanje zaključka kojim bi mu se dala mogućnost da lično razmisli o podnošenju ostavke.

"U situaciji neriješenog broja glasova odlučuje glas predsjednika. Glasao sam za sve zaključke. Prva dva su potpuno opravdana. Treći proizilazi iz većinskih diskusija. Ja treba da razmotrim podnošenje ostavke", rekao je Tegeltija.

U prvom zaključku VSTS konstatuje da se nezakonitim snimanjem i praćenjima nosilaca pravosudnih funkcija narušava njihova sigurnost i bezbjedan ambijent za zakonito i nezavisno donošenje odluka i zahtjeva od svih nadležnih organa, posebno tužilaštava, da promptno i efikasno djeluju po svim ovakvim saznanjima, s ciljem zaštite pojedinaca i nezavisnosti pravosudnog sistema uopšte.

Ovaj zaključak je usvojen sa 13 glasova, dok je jedan član Savjeta bio suzdržan.

VSTS u drugom zaključku navodi da se ne može izjasniti o odgovornosti predsjednika Savjeta na osnovu u medijima objavljenog audio sadržaja, jer se u ovom trenutku ne može potvrditi njegova zakonitost i autentičnost.

Ovaj zaključak je podržalo devet članova Savjeta, dok je pet glasalo protiv.

Treći zaključkom se poziva predsjednika VSTS da razmotri mogućnost podnošenja ostavke s obzirom da je "usljed svih okolnosti došlo do narušavanja partnerstva između Savjeta i njegovih strateških međunarodnih partnera, a što značajno otežava rad VSTS-a i započetih projekata".

Ovaj zaključak je usvojen sa sedam glasova za i sedam protiv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana