Tegeltija: Podžića smijeniti zbog kršenja Zakona o odbrani

Srna
Tegeltija: Podžića smijeniti zbog kršenja Zakona o odbrani

SARAJEVO- Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija rekao je danas da su razlozi donošenja odluke o smjeni ministra odbrane BiH Sifeta Podžića kršenje Zakona o odbrani, a ne politički i lični.

Tegeltija je pojasnio da je Podžić jednostranom odlukom odgodio zajedničku vojnu vježbu Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije na Manjači od 9. do 16. oktobra, kršeći Zakon o odbrani BiH u načinu rada i odlučivanja.

-Odluka je donesena izvan ovlaštenja ministra odbrane i predstvalja nedemokratski odnos prema Srbiji - rekao je Tegeltija, obrazlažući svoju odluku o Podžićevoj smjeni.

On je rekao da je odluku o Podžićevoj smjeni donio 5. oktobra, te da je o tome obavijestio Parlamentarnu skupštinu BiH.

-Podžić je odgodio vježbu 4 . oktobra. Ja, kao i drugi ministri za to smo saznali iz medija, nakon čega sam Podžića pozvao i rekao mu da povuče odluku. Nakon što to nije odlučio ja sam donio odluku o njegovom razrješenju - pojasnio je Tegeltija.

On je rekao da se duže vrijeme u medijima spekulisalo da će vježba biti odgođena, te da je jedini razlog neusvajanje privremenog finansiranja i budžeta za 2021. godinu.

-To je bio dobar razlog za odgađanje vježbe, ali je odluka o privremenom finansiranju u međuvremenu donesena i nije bilo razloga za otkazvanje vježbe - istakao je Tegeltija.

On je rekao da njegov ključni cilj nije da parlament potvrdi ili ne potvrdi odluku o Podžićevoj smjeni, nego da svi nivoi vlasti u BiH donose odluke u skladu sa svojim ovlaštenjima.

Tegeltija je podsjetio da je ovo drugi put da parlament obavještava o razrješenju nekog od ministara, te da je ta odluka jednom podržana u Predstavničkom domu.

U Sarajevu je počela sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na čijem dnevnom redu je odluka o potvrđivanju smjene Podžića.

Bez opozicije iz Srpske

Poslanici Kluba SDS-a, PDP-a i DNS-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH, kako su najavili prije sjednice, ne učestvuju u radu ovog doma, pa ni po pitanju smjene Podžića.

Predsjednik Kluba Mirko Šarović je takvo ponašanje objasnio time da se „i dalje pridržavaju zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske“.

-Neka oni rade svoj dio posla, mi u tome nećemo učestvovati. Dali smo jedan jedini uslov – ušli bi u salu i glasali ukoliko bi na dnevnom redu bila smjena cijelog Savjeta ministara - rekao je Šarović novinarima.

On je naveo kako su članovi Kluba procijenili da je na sceni „neka politička utakmica stranaka na vlasti“, ali da će se oni „principijelno ponašati“.

Poslanik DNS-a Nenad Nešić rekao je da je „jasno da danas imamo još jednu sjednicu entiteta FBiH i to je nešto što je zabrinjavajuće za BiH“.

-Posebno me brine nedostatak opozicije iz FBiH poput SDP-a i druge koji u ovom trenutku podržavaju politiku i ideologiju predsjednika SDA Bakira Izetbegovića - rekao je Nešić danas novinarima u Sarajevu.

On je upitao šta je sa glasom razuma, koji bi trebao biti opozicija iz FBiH, naglašavajući da u bošnjačkom političkom korpusu ne postoji opozicija.

-Vidjeli ste sastanak Izetbegovića i predsjednika SDP-a Nermina Nikšića. Kada mi iz opozicije sjednemo sa liderom SNSD-a Miloradom Dodikom, onda nas proglašavaju njegovim igračima - rekao je Nešić.

Ostali poslanici stranaka iz Republike Srpske nisu prisustvovali početku sjednice, ali kako su ranije najavili u salu idu samo kako bi podržali Tegeltijinu odluku o Podžićevoj smjeni.

Predsjedavajuća Kluba poslanika SNSD-a u Snježana Novaković Bursać rekla je da su predstavnici te stranke danas došli na sjednicu samo da podrže odluku o smjeni.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik najavio je ranije da će poslanici te stranke danas otići u parlament BiH, zato što smatraju da je neophodno da podrže inicijativu o smijeni „neodgovornog ministra odbrane“.

Pored Podžićeve smjene, na dnevnom redu je, između ostalog, i Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH, čijim se izmjenama predviđa spuštanje izbornog praga na stranačkoj listi sa sadašnjih 20 na 10 odsto.

Poslanici bi trebalo da razmotre i više izvještaja, kao i inicijativa, među kojima je i inicijativa poslanika Damira Arnauta za uspostavljanje procesa i otpočinjanja procesa izdavanja jedinstvenih Kovid sertifikata s ciljem njihovog korištenja izvan BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana