Tegeltija: Otklonjene sve prepreke za isporuku vakcina

Srna
Tegeltija: Otklonjene sve prepreke za isporuku vakcina

SARAJEVO - Savjet ministara dao je danas saglasnost za sporazum o odšteti i odgovornosti sa "Fajzerom" i "Astra Zenekom", čime je otklonjena i posljednja prepreka za isporuku vakcina, rekao je danas predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija.

Tegeltija je, nakon sjednice, rekao novinarima da ne postoji nijedan izgovor ni za "Fajzer", ni za "Astra Zeneku", da ne isporuče vakcine BiH.

"Mi smo 1.230.000 tih vakcina davno platili u cijelosti i do danas kroz taj sistem nije isporučena nijedna vakcina", podsjetio je Tegeltija.

On je rekao da, prema najavama, prvo treba da dođu "Fajzerove" vakcine, a nakon toga "Astra Zeneka".

"Prema tačno objavljenom broju vakcina, koliko će kojoj zemlji biti isporučeno do kraja prvog polugodišta ove godine, navedeno je da će BiH biti isporučeno nešto manje, nego što smo imali najavljeno u prvom trenutku", rekao je Tegeltija.

Tegeltija je ocijenio da nije vrijeme za tužbe, zbog nepoštovanja rokova isporuke vakcina, nego da je pravo vrijeme da se pošalje poruka da nema opravdanja da građane BiH drže kao taoce.

"Hoću da vjerujem da će ovaj sistem, koji je kreirala Svjetska zdravstvena organizacija i UN, ispoštovati rokove, a to je kraj marta ove godine", rekao je Tegeltija i dodao da je siguran da će se kroz nabavke sa ruskim i kineskim dobavljačima ući u redovan sistem vakcinacije građana BiH.

On je podsjetio da je preko Srbije u Republiku Srpsku već ušlo 20.000 ruskih vakcina, te da se nada da će svakim danom u BiH dolaziti sve veća količina vakcina.

Tegeltija je podsjetio i na sporazum koji je potpisan u septembru prošle godine, a prema kojem su vakcine "Fajzer" i "Astra Zeneka" trebale doći u BiH krajem marta, te da je naknadno isporuka prolongirana na 15. februar za "Fajzer", a kraj februara za "Astra Zeneka".

"Poslije je žFajzerž tražio neke dodatne uslove koje smo sada i ispoštovali i očekujem da odmah počnu da isporučuju", poručio je Tegeltija i dodao da vjeruje da će "Astra Zeneka" ispoštovati rok do kraja marta.

On je naglasio da su vakcine BiH neophodne i da ne postoji drugi instrument kako bi se vršio pritisak na izvršenje obaveza iz ugovora.

"Čini mi se da proizvođači imaju ozbiljnih problema u proizvodnjama. Da imaju narudžbe od nekih velikih zemalja, koje su naručile i po sedam puta više vakcina nego što imaju stanovnika i da te vakcine prodaju po mnogo višim cijenama od one koju smo mi ugovorili", ocijenio je Tegeltija i istakao da je ugovorena cijena onako kako su bile ponude proizvođača.

Tegeltija je rekao da je odgovornost za kašnjenje nabavke vakcina na proizvođačima, koji trebaju da ispoštuju ugovorene obaveze.

On je rekao da BiH direktnim nabavkama ne bi uspjela ništa ozbiljno da nabavi, jer to zbog konkurencije i cijena nisu uspjele ni veće zemlje.

Odgovarajući na novinarsko pitanje Tegeltija je rekao da se ne slaže sa izjavom ministra inostranih poslova Bisere Turković vezano za "Astra Zeneka" vakcine, kao i njenim obraćanjem prema drugim zemljama.

"Još manje se slažem sa stavovima žAstra Zenekež da zbog jedne medijske izjave podnese tužbu protiv jedne zemlje, kojoj je ostala dužna da isporuči, po ugovoru, više od 165.000 vakcina", rekao je Tegeltija.

On smatra da najave iz "Astra Zeneke" služe samo kao opravdanje za njihovo neizvršavanje obaveza prema građanima BiH.

Tegeltija je rekao da je činjenica da globalni sistem nije ispunio očekivanje ni prema jednoj zemlji koje su u tome, ali lično misli da je najveći teret na proizvođačima vakcina.

On je podsjetio da je BiH bila prva zemlja na zapadnom Balkanu koja je trebala iz globalnog sistema da dobije vakcine, ali da taj sistem ne ispunjava obaveze ni prema zemljama EU.

"Mi smo odabrali najbolji sistem nabavke vakcina, s ozbirom na našu veličinu, i ja vjerujem da će ovo, i kada proizvođači riješe neke svoje probleme u proizvodnji, da ćemo i mi u jednom trentuku jednostavno biti zatrpani ponudom vakcina kao što smo sada zatrpani ponudom sanitetskih materijala, zaštitnih maski i svega, a znate da u martu ili aprilu prošle godine do toga bilo nemoguće doći", rekao je Tegltija.

Tegeltija je zaključio da su velike nacionalne kompanije koje proizvode vakcine, bez obzira na globalni problem, svoje tržište pretvorile u profit i traže različite načine kako bi ostvarili što veću zaradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana