Tegeltija: Onaj kome smeta moja izjava ne želi dejtonsku BiH

Ž.D.
Tegeltija: Onaj kome smeta moja izjava ne želi dejtonsku BiH

SARAJEVO - Onaj ko nije razumio moju izjavu, onaj kome smeta moja izjava, onaj ko u njoj vidi nešto loše, taj ne razumije, ne prihvata i ne želi dejtonsku BiH i živi u nekom imaginarnom svijetu u kome ne uvažava postojeće državno uređenje zasnovano na principu dva entiteta i tri konstituticna naroda koje je reflektovano i u Zakonu o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTS) BiH.

Istakao je to za "Glas Srpske" predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija komentarišući izjavu šefa Kluba SDA u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Adila Osmanovića da "stav Tegeltije da će postupiti po nalogu stranaka iz entiteta RS, a ne po Ustavu BiH, predstavlja dovoljan razlog za njegovu hitnu smjenu", te da poziva preostale članove VSTS-a da pokrenu proceduru po tom pitanju.

-Tegeltijina izjava da čeka zvaničnu odluku institucija RS o blokiranju rada državnih institucija, pokazuje još jednom da je na čelu pravosudnog sistema osoba koje ne poznaje, ne poštuje i ne provodi Ustav i zakone – naveo je Osmanović.

Tegeltija naglašava da Osmanoviću preporučuje da kao ozbiljan političar, prije svega, ako već citira i osvrće se na njegove izjave, kao osnovu za neke svoje tvrdnje koristi kredibilne izvore i tačne citate izjava, jer je očito da to ovaj put nije radio.

- Jedina tačno prenesena moja izjava bez dodataka i "prevođenja" objavljena je od strane novinske agencije Srna i onih medija koji su tu informaciju prenijeli bez dodataka te izjava koju je objavila televizija N1 i oni koji su tu informaciju prenijeli bez uredničkih dodataka. Sve ostale vijesti o mojoj izjavi su u značajnoj mjeri spinovane sa puno dodataka. Prema tome iza onoga što sam rekao i što su mediji tačno prenijeli, čvrsto stojim – pojasnio je Tegeltija koji je juče izjavio da ne komentariše odluke političkih stranaka i političke izjave te da će naknadno iznijeti svoj stav povodom najnovije odluke najviših zvaničnika Republike Srpske da njeni predstavnici u institucijama BiH obustave rad na odlučivanju o bilo kom pitanju iz nadležnosti organa BiH dok ne bude usvojen zakon o Ustavnom sudu BiH u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija.
- Ako nadležne institucije Republike Srpske donesu odluku zvaničnih organa, tada ću imati svoj stav. VSTS je institucija koja je nastala prenosom nadležnosti i u njemu su predstavnici iz Republike Srpske koji je predstavljaju, te Podvijeće Srpske koje ima obavezu prema Republici Srpskoj - rekao je juče Tegeltija navodeći da predstavnici Republike Srpske u VSTS-u, među kojima je on, ne mogu ignorisati stavove Srpske o tome. Tegeltija je rekao i da ne može ni prejudicirati kakve će odluke biti u pogledu VSTS-a.

- Bilo kako bilo, čini mi se da Osmanović i ja živimo u nekim paralelnim svemirima pa drugačije sve vidimo uključujući i državu u kojoj živimo i njene ustavne i zakonske prerogative nastale Dejtonskim mirovnim sporazumom. Ja sam rekao samo istinu na osnovu onoga što stoji u Ustavu i Zakonu, a ako se istina nekom ne sviđa, to je već njegov problem i ja nemam namjeru da se na tako nešto uopšte osvrćem – naglasio je Tegeltija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana