Tegeltija: OEBS nema mandat da preispituje odluke pravosuđa

Srna
Foto: Kliks

SARAJEVO - Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH Milan Tegeltija rekao je Srni da Misija OEBS-a u BiH, u pogledu vladavine prava, nema mandat da preispituje i komentariše odluke sudskih, tužilačkih i disciplinskih organa.

Tegeltija je istakao da OEBS, osim toga, nema ni nadležnost da se bavi tumačenjem domaćih zakona od strane nadležnih institucija u pojedinačnim sudskim, tužilačkim i disciplinskim predmetima.

- Nezavisnost pravosuđa podrazumijeva nezavisnost, kako od uticaja domaćih, tako i od uticaja međunarodnih faktora. Ukoliko žele da istinski podrže vladavinu prava, žmeđunarodni partneriž moraju, prije svega, poštovati institucije BiH, kao suverene zemlje, te se držati svog mandata i nadležnosti - smatra Tegeltija.

Misija OEBS-a u BiH objavila je Treći godišnji izvještaj o odgovoru pravosuđa na korupciju pod nazivom "Sindrom nekažnjivosti", u kojem je kao jedan od zaključaka navedeno da se ukupna slika koju nudi praćenje teških predmeta korupcije, odnosno onih koji su kategorizovani kao predmeti visoke i korupcije srednjeg nivoa, može opisati kao "zatajenje krivičnopravnog sistema koje je dovelo do nekažnjivosti za počinioce brojnih teških djela".

Poređenje rezultata i nalaza za 2017. i 2018. godinu sa nalazima iz 2019. ukazuje na ukupno pogoršanje efikasnosti sudija i tužilaca u procesuiranju teških predmeta korupcije, navedeno je u izvještaju za 2019. godinu.

-  Naziv izvještaja – "Sindrom nekažnjivosti" je oštar, ali, nažalost, odražava realnu sliku trenutne situacije. Kriza etike u pravosuđu u BiH i neuspjeh da se osigura odgovornost za korupciju ne mogu se ignorisati. Ponovno uspostavljanje integriteta, nepristrasnosti i odgovornosti pravosuđa je neophodan preduslov za postizanje efikasnijeg odgovora pravosuđa na korupciju - izjavila je šef Misije OEBS-a u BiH Ketlin Kavalek.

Ambasador SAD u BiH Erik Nelson rekao je da je efikasan pravosudni sistem u BiH, koji se bori protiv korupcije, ključni dio evroatlantskih integracija BiH.

- Nažalost, razni nivoi pravosudnog sistema nisu uspješni u ovom pogledu. Međunarodna zajednica, koja uključuje SAD, OEBS i EU, veoma je aktivna u zagovaranju transparentnog i efikasnog pravosuđa. Nažalost, ne vidimo rezultate - naveo je Nelson.

On je dodao da preporuke ovog izvještaja jasno ukazuju na to da je potrebno povećati transparentnost pravosudnog sistema.

- Spoljni akteri, kao što je međunarodna zajednica, ne mogu biti jedini garant reforme. Vlasti moraju preduzeti korake - rekao je Nelson.

Šef Delegacije EU u BiH Johan Satler istakao je da široko rasprostranjena korupcija u javnoj sferi i njena snažna veza sa organizovanim kriminalom predstavlja jedan od najtežih problema s kojima se BiH danas suočava, te da su građani s pravom zabrinuti zbog toga.

- Krajnje je vrijeme da vlasti pokažu spremnost za uvođenje promjena koje su ovoj zemlji očajnički potrebne time što će, u što skorijem roku, donijeti potrebne zakone i obezbijediti integritet, transparentnost i odgovornost nosilaca javnih funkcija, što je takođe od ključnog značaja za vraćanje povjerenja javnosti - istakao je Satler.

Ovaj izvještaj je izrađen u okviru projekta pod nazivom "Procjena potreba pravosuđa u procesuiranju korupcije kroz praćenje rada na krivičnim predmetima", koji se provodi uz podršku Biroa za borbu protiv međunarodne trgovine drogom i provođenje zakona pri Ministarstvu inostranih poslova SAD.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana