Tegeltija: Odmah ukinuti nametnutu Inckovu odluku

Srna
Tegeltija: Odmah ukinuti nametnutu Inckovu odluku

SARAJEVO, - Potrebno je odmah ukinuti nametnutu odluku bivšeg visokog predstavnika u BiH i time stvoriti pretpostavke za normalno funkcionisanje svih institucija, poručio je predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija tokom današnjeg razgovora sa specijalnim izaslanikom Velike Britanije lordom Ahmedom od Vimbldona.

Tegeltija je sagovornika upoznao o trenutnoj političkoj situaciji u BiH, te naglasio da je donošenje bilo kakvih sankcija prema bilo kome u BiH nepotrebno i da je potrebno ohrabriti unutrašnji dogovor političkih predstavnika, kako bi se prevazišla trenutna situacija na korist svih u BiH.

Iz Savjeta ministara je saopšteno da je Tegeltija ocijenio da su politički odnosi BiH i Velike Britanije dobri i prijateljski, te da je otvoren prostor za jačanje ekonomske saradnje.

On je istakao interes BiH za ekonomskim povezivanjem dvije zemlje nakon što je Velika Britanija izašla iz EU.

Sagovornici su razgovarali i o modalitetima provođenja Konvencije UN protiv torture i drugih surovih, neljudskih ili ponižavajućih kazni i postupaka.

Tegeltija je rekao da pitanja i obaveze koje proizilaze iz međunarodnih konvencije u BiH treba rješavati kontinuiranim dijalogom i dogovorom u skladu sa ustavnim ovlaštenjima.

On je zahvalio britanskoj vladi za kontinuiranu pomoć i podršku BiH.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana