Tegeltija: Neće izostati podrška opštinama Drvar i Glamoč

Srna
Tegeltija: Neće izostati podrška opštinama Drvar i Glamoč

ISTOČNO SARAJEVO - Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija rekao je danas da podrška Savjeta ministara opštinama Drvar i Glamoč neće izostati, te ukazao da se ključni projekti u ovim lokalnim zajednicama u Federaciji BiH realizuju sredstvima vlada Republike Srpske i Srbije, a da najmanje srestava izdvaja federalna Vlada.

Tegeltija je, nakon sastanka sa načelnicima opština Glamoč i Drvar, rekao novinarima u Istočnom Sarajevu da je razgovarano o trenutnom stanju u tim lokalnim zajednicama, o planovima i očekivanjima od Savjeta ministra i drugih nivoa vlasti u BiH.

“Razgovarano je i o mnogim projektima koji su u fazi realizacije u ovim opštinama i pokazalo se da je glavnina realizovanih projekata finansirana sredstvima pomoći Vlade Republike Srpske i Vlade Srbije, a da je najmanji dio došao od Vlade FBiH”, rekao je Tegeltija.

On kaže da su ga načelnici Drvara Dušica Runić i Glamoča Nebojša Radivojša upoznali o potrebi promjene sistema raspodjele prihoda u FBiH u korist nerazvijenih lokalnih zajednica.

“Riječ je o valorizaciji prirodnih bogatstava, prije svega šuma koja se eksploatiše i odlazi u neke druge krajeve, pa je efekat za lokalne zajednice jako ograničen”, istakao je Tegeltija.

On je naveo da je u ovim lokalnim zajednicama konstantan problem nedostatak prihoda, jer je riječ o zajednicama u kojima su se dogodili egzodusi stanovništva, te postoji problem malog povratka.

“Sve lokalne zajednice u kojima se odigrava život uvijek se susreću sa određenim problemima”, rekao je Tegeltija, dodajući da su ga načelnici danas upoznali i sa problemima, kao što je ilegalni uvoz otpada na teritoriju Drvara i funkcionisanje poligona “Barbara” u opštini Glamoč.

On kaže da načelnici Drvara i Glamoča od Savjeta ministra očekuju veći stepen podrške nego što je to bilo do sada.

“To se najprije odnosi na sredstva koja se nalaze na pozicijama Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, a koja se koriste kao podrška za rješavanje problema izbjeglih i raseljenih lica”, rekao je Tegeltija.

On je izrazio uvjerenje da će u opštini Glamoč uskoro biti riješen problem koji imaju učenici koji ne izučavaju srpski jezik, dodajući da u opštinama Drvar i Grahovo taj problem ne postoji.

Tegeltija je poručio da podrška Savjeta ministara i njega lično neće izostati, te da će se zalagati za rješavanje statusa lokalnih zajednica kako bi iz vlastitih sredstava rješavale probleme.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana