Tegeltija na Investicionom skupu u Londonu:Infrastruktura i energetika najvažniji za zapadni Balkan

Tanjug
Tegeltija na Investicionom skupu u Londonu:Infrastruktura i energetika najvažniji za zapadni Balkan

LONDON - Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija izjavio je danas da su za razvoj zemalja zapadnog Balkana najvažniji projekti iz oblasti saobraćajne infrastrukture, energetike i projekti koji se tiču bezbjednosti i sprečavanja elementarnih nepogoda.

On je na londonskom Investicionom skupu o zapadnom Balkanu u organizaciji Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) napomenuo značaj infrastrukturnih radova koji spajaju sjever i jug BiH, a za koje je rekao da predstavljaju najskuplje i najteže dionice.

- Sljedeća važna komunikacija koju želimo je povezivanje Sarajeva i Beograda. Za to su pokazali interesovanje drugi investitori, ali ne i EBRD. Srbija ide brže od nas, ali mislim da ćemo i mi naše izvore finansiranja tog projekta uspješno okončati - istakao je Tegeltija.

Kako je naveo, povezivanje Crne Gore i BiH na poziciji Šćepan Polje-Foča, jedna je od dionica autoputa koji treba da poveže Sarajevo sa Tiranom i taj projekat je EBRD iskazao spremnost da finansira.

On je pomenuo i obilaznicu oko Banjaluke koja ima strateški značaj i predstavlja deo autoputa Gradiška - srednja Dalmacija.

Kazao je da sve željezničke pruge podliježu modernizaciji, te da je za unapređenje željezničkog saobraćaja važna dionica Zagreb - srednja Dalmacija, preko BiH.

Kada je reč o energetici, kazao je da su potencijali graničnih rijeka do sada neiskorišćeni, a sa Srbijom su, napominje, potpisani sporazumi u vezi sa zajedničkim iskorišćavanjem energetskih potencijala reke Drine.

- Najvažniji su nam obnovljivi izvori energije, ali BiH ulaže i u termoelektrane - rekao je Tegeltija.

Takođe, kaže Tegeltija, pitanje razmjere šteta i upravljanje štetama na rijekama od vremenskih nepogoda jedno je od ključnih pitanja u sve tri države, Hrvatskoj, BiH i Srbiji.

- Ti projekti jesu skupi i zahtjevni, ali moramo zajedno ući. Postoji potpuna saglasnost o važnosti i spremnosti tih projekata, potrebni su izvori finansiranja - rekao je on.

On se predsjedniku EBRD-a zahvalio na kontinuiranoj podršci Bi H, istakavši da je EBRD imao najviše povjerenja u BiH od svih globalnih međunarodnih institucija.

Nakon zvaničnog otvaranja skupa i pozdravnih riječi predsjednika EBRD-a Sume Čakrabatija, te Andreja Plenkovića, premijera Hrvatske koja predsjedava EU, održana je sjednica na kojoj su učestvovali predsjedavajući Savjeta ministara, te premijeri i ministri zemalja Balkana.

Tegeltija se na marginama konferencije, organizovala Evropska banka za obnovu i razvoj, sastao sa Čakrabatijem sa kojim je razgovarao o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH, te regionalnim projektima i inicijativama.

Ovom prilikom, Tegeltija je istakao da je novi saziv Savjeta ministara u potpunosti opredijeljen da, u skladu sa nadležnostima, zajedno sa vladama entiteta nastavi predano da radi na evropskim integracijama i reformskim procesima usmjerenim na stabilizaciju privrednih prilika, privredni rast, povećanje efikasnosti javne uprave, te privlačenje domaćih i stranih investicija sa ciljem otvaranja novih radnih mjesta.

Na sastanku je razgovarano i o investicionim planovima za naredni period, sa posebnim fokusom na intenziviranje saradnje u pružanju podrške inicijativi za ojačavanje investicione klime u BiH.

Tegeltija i premijerka Srbije Ana Brnabić sastali su se takođe danas na marginama investicionog samita EBRD u Londonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana