Tegeltija, Koč: Povećati kvotu za izvoz crvenog mesa za 2.000 tona

Srna
Tegeltija, Koč: Povećati kvotu za izvoz crvenog mesa za 2.000 tona

SARAJEVO - Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija danas je tokom susreta sa turskim ambasadorom u BiH Haldunom Kočom u Sarajevu naglasio značaj povećanja kvote za izvoz crvenog mesa iz BiH u Tursku, dodajući da očekuje povećanje kvote za dodatnih 2.000 tona za ovu godinu.

Tegeltija je rekao da BiH može ponuditi kvalitetne proizvode u proširenom obimu, te ukazao da bi na ovaj način bili značajno unaprijeđeni ekonomski odnosi dvije zemlje, saopšteno je iz Savjeta ministara.

On je izrazio nadu da će novi sporazum o slobodnoj trgovini između dvije zemlje dodatno unaprijediti ekonomske odnose i biti na obostranu korist, te naglasio da je potrebno završiti procedure u vezi sa stupanjem na snagu ovog sporazuma.

Tegeltija je upoznao Koča da je u toku izrada programa novog investicionog ciklusa i rasterećenja privrede za period 2021-2022. godine, kao i programa zaštite domaće privrede, te istakao da je otvaranje Generalnog konzulata Turske u Banjaluci veoma značajan korak za dalje unapređenje saradnje i stvaranje novih prilika za ulaganje.

Na sastanku je razgovarano o aktuelnoj ekonomskoj situaciji izazvanoj pandemijom virusa korona, kao i mogućnostima unapređenja saradnje dvije zemlje u oblastima od obostranog interesa.

Predsjedavajući Savjeta ministara rekao je da je u kontekstu saniranja posljedica pandemije virusa korona neophodno spriječiti humanitarnu i zdravstvenu krizu, te omogućiti privrednu aktivnost i postepeni oporavak ekonomije.

Na sastanku je konstatovano da su odnosi BiH i Turske dobri, bez otvorenih pitanja, te da postoji prostor za dalje unapređenje saradnje, prvenstveno u oblasti poljoprivrede, transporta i infrastrukture, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana