Tegeltija čeka sjednicu, Komšić ne zove

Vedrana Kulaga
Tegeltija čeka sjednicu, Komšić ne zove

Banjaluka - Od dogovora ključnih političkih partija o principima za formiranje vlasti u Sarajevu juče se navršilo sedam dana, a prvih koraka u cilju ispunjavanja potpisanog još, kako stvari stoje, nema ni na vidiku.

U Sporazumu koji su potpisali lideri SNSD-a, HDZ-a BiH i SDA Milorad Dodik, Dragan Čović i Bakir Izetbegović dat je rok od mjesec dana da bude imenovan predsjedavajući Savjeta ministara BiH i time bude prekinuta blokada duga devet mjeseci na zajedničkom nivou te da bude izabran novi saziv Savjeta. Ako to ne bude ispoštovano u datom roku, dogovor, kako je rečeno nakon što je sporazum potpisan, prestaje da važi.

Jedini kandidat za novog predsjedavajućeg Savjeta je funkcioner SNSD-a i bivši ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija koji je juče za “Glas Srpske” rekao da još nema nikakvih informacija o potezima koje je potrebno da povuku strukture na nivou BiH kako bi se ušlo u proceduru za imenovanje.

- Ništa još ne znam i nisam ništa pripremao - rekao je kratko Tegeltija. 

Dodik, Čović i Izetbegović su u dogovorenim principima za formiranje vlasti pozvali na formiranje Komisije za imenovanje novog saziva Savjeta ministara te ostalih tijela u skladu sa Ustavom i ostalim propisima te da Predsjedništvo BiH i Predstavnički dom Parlamenta BuH što prije zakažu sjednice da bi imenovali kandidata za predsjedavajućeg i Savjet.

Sjednicu Predsjedništva BiH, prema navodima iz SNSD-a, treba da zakaže aktuelni predsjedavajući u toj instituciji Željko Komšić koji je i lider

DF-a.

-  Nema ništa još. Predsjedništvo je na potezu, odnosno predsjedavajući treba da zakaže sjednicu. Vidljivo je da Komšić izražava drugačija stajališta i da se vodi stavom dijela međunarodne zajednice koja nameće rješenja koja komplikuju dogovor tri ključna politička lidera. U tome su zajedno Komšić i Mirko Šarović - kaže za “Glas Srpske” šef Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH  Staša Košarac.

Da stvari neće ići glatko i kako je dogovoreno moglo se naslutiti još u prvoj sedmici. Komšić je prije nekoliko dana poručio da će sjednica Predsjedništva na kojoj bi trebalo da bude imenovan kandidat za predsjedavajućeg biti zakazana čim budu ispoštovane sve proceduralne pretpostavke. Naveo je i da neće glasati za kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ako nema odluke o upućivanju Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) za NATO.

Procedura

Kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara predlaže Predsjedništvo BiH, a odluka o tome se dostavlja odmah Predstavničkom domu Parlamenta BiH. Kandidat mora, u međuvremenu, da dobije potvrde iz Centralne izborne komisije i Agencije za istrage i zaštitu BiH da nema prepreka da stupi na tu dužnost. U Parlamentu smatra da će biti potrebne dvije sjednice Predstavničkog doma, a ističu da Predsjedništvo i na telefonskoj sjednici može da odradi svoj dio.

Predsjedavajući, prema Ustavu BiH, najkasnije u roku od 35 dana od kada dom potvrdi njegovo imenovanje, imenuje ministre i zamjenike ministara te od Predstavničkog doma traži potvrdu imenovanja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana