Tegeltija: Budžet će biti razmatran naredne sedmice

Srna
Tegeltija: Budžet će biti razmatran naredne sedmice

SARAJEVO - Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija rekao je da će sredstva za izbore biti planirana budžetom za 2020. godinu, čija je izrada u završnoj fazi i on će iduće sedmice biti na dnevnom redu sjednice.

"Prijedlog Predsjedništva BiH je zaista bio 31. maj za donošenje budžeta, ali taj datum nije vezan bilo kojom zakonskom odredbom. Volio bih da smo mogli ispoštovati taj period i realizovati zaključak Predsjedništva, ali nismo. Mislim da ćemo to uskoro završiti", rekao je Tegeltija novinarima.

Na pitanje šta je sa sredstvima MMF-a i ko koči da ta sredstva budu doznačena onima kojima pripadaju, Tegeltija je rekao da to više nisu sredstva MMF-a.

"To su sredstva Vlade Republike Srpske, Vlade Federacije BiH i Brčko distrikta. Na ta sredstva oni već plaćaju kamate i njihove obaveze po tome već teku. Ta sredstva se nalaze na računu Centralne banke. Do kada će to tako stajati ja zaista ne znam", rekao je Tegeltija.

On je istakao da je nekoliko puta ponovio svoje stavove da Centralna banka ima sve ono što je potrebno da bi se ta sredstva isplatila, jer postoji potpisan memorandum Centralne banke sa onima kojima sredstva treba da se isplate.

"Očigledno da se guverner Centralne banke ne slaže sa tim stavom, da ima podršku i da ne želi da uplati ta sredstva. To bi bilo isto kao da od nekoga dobijete novac, a banka neće da vam isplati taj novac. Razmišljajte kako biste se vi ponašali", rekao je Tegeltija.

Tegeltija je naveo da se "sve to tiče odnosa i da neko traži neku dodatnu odluku".

"Mogu da kažem u svoje ime i u ime ministara iz Republike Srpske da smo spremni prihvatiti odluku oko koje mogu da postignu saglasnost predstavnici bošnjačkih i hrvatskih ministara. Bilo kakvu odluku, spreman sam da budem i njen predlagač, iako mislim da ona ne treba. Međutim, u ovom trenutku ne postoji ni minimum saglasnosti da se ta odluka usvoji, za koju ću ponovo reći da smatram da ne postoji potreba za takvom odlukom", rekao je Tegeltija.

Tegeltija je dodao da na današnjoj sjednici Savjeta ministara nije bilo riječi o imenovanjima menadžmenta u institucijama BiH.

"Nažalost, današnjoj sjednici Savjeta ministara nije prisustvovala ministar inostranih poslova Bisera Turković zbog svojih privatnih obaveza ali je prije same sjednice u svojstvu zamjenika predsjedavajućeg poslala dopis i tražila da se sa dnevnog reda povuče određeni broj tačaka i između ostalog ona koja se odnosi na imenovanje. Na današnjoj sjednici nije bilo prijedloga za bilo koje imenovanje", rekao je Tegeltija i najavio da će se o tome razgovarati i odlučivati na narednoj sjednici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana