Tegeltija: BiH nema problem sa javnim dugom

Srna
Foto: Tanjug/AP

BEČIĆI- Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Zoran Tegeltija danas je u obraćanju na Samitu ministara finansija i guvernera banaka regiona u Bečićima rekao da BiH nema problem sa javnim dugom.

Tegeltija je u obraćanju o sprečavanju uticaja globalne krize na ekonomiju BiH istakao specifičnosti BiH kada je riječ o fiskalnoj politici i nadležnostima Republike Srpske, Federacije i zajedničkih institucija.

"Kada je u pitanju javni dug onda treba znati da se uglavnom zadužuju entiteti. BiH nema problem sa javnim dugom, koji je ispod 35 odsto BDP-a. Najveći problem je pristup međunarodnim tržištima, jer je većina zemalja regiona prvi put izašla na tržište uz garanciju Svjetske banke, dok na nivou BiH nije bilo saglasnosti oko ovog projekta", istakao je Tegeltija.

On je napomenuo da je, za razliku od drugih zemalja, BiH održala isti nivo akciza i jedinstvenu stopu PDV-a u vrijeme energetske krize, saopšteno je iz resornog ministarstva.

"Struka je prvenstveno bila protiv toga i pokazalo se s pravom jer imamo najjeftinije naftne derivate u regiji", naglasio je ministar finansija.

Prema ocjeni Tegeltije, ekonomski rast u BiH najviše generiše rast investicija u oblastima infrastrukture i energetike.

Tokom diskusije istaknuto je da će visoke kamatne stope negativno uticati na javni sektor, što je problem cijele regije.

Tema ovogodišnjeg samita bila je "Zdrave javne finansije - ključni preduslov za privrednog rasta i izgradnje moderne tržišne privrede u uslovima produžene geopolitičke neizvjesnosti".

Na Samitu ministara finansija i guvernera banaka regiona učestvovali su, između ostalih, ministar finansija Crne Gore Aleksandar Damjanović, te šef Kancelarije MMF-a za Balkan Stefani Verena Ebl.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana