Tegeltija: BiH je potrebna dobra vijest iz Brisela - kandidatski status

Srna
Tegeltija: BiH je potrebna dobra vijest iz Brisela - kandidatski status

BRISEL - Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je večeras da je BiH neophodna dobra vijest iz Brisela, a to je dobijanje kandidatskog statusa.

Nakon bilateralnog sastanka sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost i potpredsjednikom Evropske komisije Žozefom Boreljom, Tegeltija je izjavio novinarima u Briselu da je prva tema bila evropski put BiH i dobijanje kandidatskog statusa, jer velika većina njenih građana je opredijeljena za članstvo u EU.

“Prošle godine smo mnogo vremena proveli ispunjavajući uslove za dobijanje kandidatskog statusa pripremom tri zakonska rješenja koje smo spremni da usvojimo u ovoj godini. Kada je riječ o određenim izmjenama Izbornog zakona BiH, nismo sigurni da li će tu biti konsenzusa, a samim tim ni bilo kakvim izmjenama Ustava. Smatram da bi bilo dobro da na osnovu ispunjenih uslova koja se odnose na ova tri zakonska rješenja dobijemo kandidatski status”, istakao je Tegeltija.

Predsjedavajući Tegeltija je rekao da će večeras razgovarati sa svim predstavnicima zemalja zapadnog Balkana o problemima uzrokovanim pandemijom, kao i kako raditi na oporavku ekonomije nakon pobjede nad pandemijom.

“Smatram da je zbog toga veoma važno međusobno povezivanje zemalja zapadnog Balkan koje ide u veoma dobrom pravcu. Sutra ćemo nastaviti razgovore sa drugim čelnicima Evropskog parlamenta i komesarom za proširenje i ponoviti naše pitanje da li će i kada BiH zaraditi svoj kandidatski status i da li ćemo ga dobiti do kraja 2021 godine”, istakao je Tegeltija.

On je dodao da je na sastanku sa Boreljem bilo riječi i o pandemiji virusa korona i njenim posljedicama na ekonomiju, ističući da su pridržavanje preporučenih epidemioloških mjera i proces vakcinacije uslovi da se BiH vrati normalnom životu i pokrene ekonomiju.

“Apelujemo da sistem vakcina bude pravedniji i da se ispoštuju sporazumi koji su potpisani još 2020. godini”, rekao je Tegeltija.

Predsjedavajući Savjeta ministara učestvovaće na radnoj večeri sa liderima zemalja Zapadnog Balkana.

Tokom dvodnevne posjete Briselu, Tegeltija će se sastati i sa stalnim izvjestiocem Evropskog parlamenta za BiH i potpredsjednikom EPP-a Polom Rangelom.

Prema protokolu, Tegeltija bi trebalo da razgovara i sa evropskim komesarom za susjedstvo i proširenje Oliverom Varheljijem i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana