Tegeltija: Bez solidarnosti nema dugoročnog oporavka

Srna
Tegeltija: Bez solidarnosti nema dugoročnog oporavka

BEČ - Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija ukazao je na činjenicu da bez solidarnosti i koordinisanog djelovanja nije moguće ostvariti dugoročni održivi oporavak, te da je uspješno provođenje masovne vakcinacije prrotiv virusa korona osnovni preduslov za oživljavanje privrede i socio-ekonomski oporavak.

Obraćajući se na Samitu o zapadnom Balkanu u Beču, predsjedavajući Tegeltija istakao je da kriza izazvana širenjem pandemije potvrdila značaj regionalne saradnje i ukazala da produbljivanje regionalne saradnje i ekonomske povezanosti predstavlja investiranje u veću otpornost na potencijalne krize u budućnosti, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Tegeltija je zahvalio Austriji, kao i rukovodstvu Republike Srbije, predsjedniku Aleksandru Vučiću i predsjedniku Vlade Ani Brnabić na pomoći u nabavci vakcina.

Kao primjer dobre prakse zajedničke regionalne saradnje, Tegeltija je naveo uspostavljanje tzv. zelenih koridora u rekordnom vremenskom okviru, koji su omogućili nesmetan protok osnovnih roba, skraćenje čekanja i smanjenje troškova.

-Želim da iskoristim ovu priliku da naglasim značaj i pozovem na širenje zelenih koridora na prelaze sa zemljama članicama EU, imajući u vidu da je EU naš najveći trgovinski i investicioni partner, i na taj način damo vjetar u leđa našim ekonomijama i generišemo dodatne uštede i ubrzamo oporavak - rekao je predsjedavajući Savjeta ministara.

U kontekstu ubrzanog oporavka privrede, on je istakao važnost omogućavanja nesmetanog kretanja građana i privrednika zemalja Zapadnog Balkana u EU putem međusobnog priznavanja digitalnih Kovid 19 sertifikata.

-Potreban nam je inkluzivni pristup i zelena ekonomija - ekonomski razvoj koji povoljno utiče na klimatske promjene, što je posebno izazovno za zemlje u razvoju - dodao je Tegeltija.

Predsjedavajući Savjeta ministara je naglasio i značaj Ekonomskog i investicionog plana za zapadni Balkan, koji je, kako je istakao, značajan za uvezivanje privreda zemalja regiona sa privredom EU, te naveo da zajedničko regionalno tržište nije alternativa za evropski put, već dio zajedničkih napora za približavanje standardima EU.

-Želim da izrazim opredjeljenost da zajednički nastavimo dijalog, kako unutar zapadnog Balkana, tako i sa EU, učimo jedni od drugih, rješavamo sva otvorena pitanja, jačamo ekonomske i političke veze, kreiramo prilike i perspektive za budućnost za dobrobit naših građana -rekao je predsjedavajući Savjeta ministara.

Tegeltija učestvuje na Samitu o zapadnom Balkanu u Beču na poziv saveznog kancelara Republike Austrije Sebastijana Kurca.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana