Svijet čuo političku volju Srba i Hrvata

Aleksandar Stojanović
Svijet čuo političku volju Srba i Hrvata

BANjALUKA - Govor predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika pred ambasadorima Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija neće donijeti promjene u stavovima najvećih sila, ali je doprinio većem diplomatskom prodoru Republike Srpske i bio odlična prilika da se čuje glas Srba i Hrvata, koji su zapostavljeni u izvještajima visokog predstavnika.

Rekao je ovo za “Glas Srpske” profesor međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci Željko Budimir, komentarišući učešće Milorada Dodika i Dragana Čovića na onlajn konferenciji sa ambasadorima članica SB UN.

Njihov nastup izazvao je podjele u javnosti. Dok predstavnici srpskog i hrvatskog naroda kažu da su Dodik i Čović kazali istinu, Bošnjaci smatraju da nije prikazano objektivno stanje zbog toga što njihov predstavnik nije prisustvovao konferenciji. U svakom slučaju, i ovo pitanje izazvalo je duboke podjele, dok o tome kakve će posljedice biti niko ne govori. Nametnulo se pitanje da li se sada može očekivati  ponovni intervencionizam visokog predstavnika ili njegov odlazak. Budimir smatra da o budućnosti OHR-a odlučuju velike sile, ali da je teško očekivati pojačan intervencionizam, jer odnosi na međunarodnoj sceni nisu kao u vrijeme kada je OHR nametao odluke.

On kaže da ovaj događaj ne treba posmatrati kao slabost Srpske, već suprotno, kao sposobnost da iznese svoje stavove na najvažnijem mjestu svjetske diplomatije.

- Dugoročne efekte ovog događaja ćemo vidjeti u budućnosti. RS ovim nastupom nije ugrozila svoju poziciju i on predstavlja nastavak borbe da se BiH od međunarodnog protektorata pretvori u državnu zajednicu sva tri konstitutivna naroda - rekao je Budimir.

Govoreći o kritikama ambasadora Velike Britanije, SAD, Francuske i Njemačke, Budimir kaže da to ne predstavlja ništa novo, te da je prednost ovog sastanka što su druge države iz Azije ili Afrike mogle da čuju i drugu stranu.

- Cilj i jeste bio da se sve države članice UN upoznaju sa realnim stanjem u kakvoj situaciji se nalazi današnja BiH. Suštinski se u stavovima ovih najvećih sila neće ništa promijeniti, ali je ostvarena jedna diplomatska vidljivost RS i Hrvata, koji su majorizovani u FBiH. Dakle, dva naroda su potpuno zapostavljena, a visoki predstavnik je alat ovih velikih sila u korist jednog naroda, odnosno Bošnjaka - ističe Budimir.

Nekadašnji šef diplomatije bivše SR Jugoslavije Živadin Jovanović rekao je Srni da je značajno što je Dodik u nastupu pred Savjetom bezbjednosti UN ukazao na suvišnost institucije visokog predstavnika 25 godina poslije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- To istupanje je utoliko značajnije što je pred najširim auditorijumom, koji je praćen od najuticajnijih svetskih medija, podsetio gde se sve i u čemu zakidaju prava Srpske predviđena međunarodnim ugovorom, poznatim kao Dejtonsko-pariski sporazum o miru u BiH - rekao je Jovanović.

S druge strane, profesor Fakulteta političkih nauka u Zagrebu Dejan Jović rekao je za federalne medije da bi nastupi Dodika i Čovića mogli dovesti u nezgodnu međunarodnu poziciju Srbiju i Hrvatsku.

- Srbija bi trebalo da povede računa da će je Dodik uvući u sukob sa SAD nakon što Bajden preuzme vlast. Isto važi i za Hrvatsku, koja bi se mogla naći u situaciji da zbog Čovića pokvari svoj spoljnopolitički status - kazao je Jović.

Srpski politički predstavnici u Narodnoj skupštini RS i predstavnici Srba i Hrvata u institucijama BiH podržali su izrečeno pred ambasadorima UN i poslali saglasnu poruku da bi OHR trebalo da napusti BiH i prepusti njeno vođenje konstitutivnim narodima.

Izetbegović

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović ocijenio je da je onlajn sastanak članova Savjeta bezbjednosti bio važan za BiH, ali da je trebalo pozvati tri člana Predsjedništva BiH koji predstavljaju ovu državu ili Dom naroda PS BiH.

- Da sam prisustvovao tome, to bi onda bila prepirka predstavnika konstitutivnih naroda. Ovako je Incko, čija je pozicija drugačija i kojeg je Dodik ružno napao, predstavljao stanje u BiH i to je puno bolje nego da to radi bošnjački predstavnik - rekao je Izetbegović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana