Svi zaboravili zadatke iz Brisela

Vedrana Kulaga
Svi zaboravili zadatke iz Brisela

Sarajevo - Višemjesečna postizborna kriza u BiH, čiji se kraj još ne nazire, ponovo je zakočila ka članstvu u Evropskoj uniji, a nisu se proslavili ni brojni rukovodioci institucija na nivou BiH jer su ignorisali povjerene zadatke u cilju daljeg napretka.

Direkcija za evropske integracije BiH pripremila je informaciju o ispunjavanju pravnog kriterijuma institucija BiH u procesu pristupanja EU koja je nedavno usvojena u Savjetu ministara, a u kojoj je podvučeno šta je trebalo da bude urađeno, a nije.

Ministri su, naime, na sjednici prije godinu donijeli zaključak kojim su zadužili sve institucije BiH da intenziviraju aktivnosti na dodatnom usklađivanju svih propisa sa propisima koji su na snazi u EU, a to je jedna od obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i Unije.

 - Većina institucija, i pored zaključka, nije intenzivirala aktivnosti niti je došlo do promjena u izradi novih ili izmjenama važećih propisa koje je neophodno uskladiti sa važećim acljuis-em u cilju ispunjavanja obaveze usklađivanja postojećeg i budućeg zakonodavstva BiH sa pravnom stečevinom EU - navedeno je u informaciji.

Prema evidenciji Direkcije usvojen je samo 51 propis koji su usklađeni sa pravnom stečevinom EU i kojima se ispunjavaju obaveze BiH.

- Parlament BiH je usvojio dva, Savjet ministara devet, a rukovodioci, odnosno stručna tijela pojedinih institucija 40 propisa - pojašnjeno je u dokumentu o kojem bi trebalo da se izjasne i poslanici u Parlamentu BiH.

U informaciji su predočeni i primjeri propisa koji su zreli za promjenu, odnosno koji traže modernizaciju u skladu sa propisima u EU. Na toj listi su, između ostalog, Zakon o mjeriteljstvu BiH iz 2001. godine, novi zakon o javnim nabavkama koji je spreman, ali nije usvojen, zatim zakon o zaštiti potrošača u BiH iz 2006. godine jer propisi EU sa kojima je tada vršeno usklađivanje više nisu na snazi.

Dugogodišnji član komisije za evropske integracije Lazar Prodanović (SNSD) kaže da je i ovaj presjek jedan od dokaza rada strukture koja je bila na vlasti u proteklom mandatu i blokada za formiranje nove vlasti nakon izbora u oktobru prošle godine.

- Kada profunkcioniše Parlament BiH spremni smo da uradimo sve kako bi se BiH približila EU, poštujući ustavnu strukturu zemlje. Sva pitanja se tiču zakonodavstva mora se ići u skladu sa Ustavom i nadležnostima, a za sporna pitanja mora biti saglasnosti, odnosno mora se konsultovati RS - rekao je Prodanović i dodao da odlazeći saziv Savjeta ministara nije bio raspoložen da priča sa vlastima u Banjaluci.

Evropska komisija je dala nedavno pozitivno mišljenje o zahtjevu BiH za dobijanje kandidatskog statusa za članstvo, koji je u Brisel dostavljen još početkom 2015. godine, ali zemlji nije dat status kandidata, o čemu odluku treba da donesu predstavnici 28 zemalja članica EU. I tada je istaknuto da je formiranje vlasti ključni prioritet u ovom momentu. Upućeni u prilike u BiH ističu da su teški zadaci pred domaćim liderima jer su dnevnom redu ponovo neke stare teme, o kojima godinama nema saglasnosti. Ti uslovi bi, imajući u vidu složenu strukturu zemlje, mogli, kako kažu, da izazovu nove probleme i raskole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana