Svi stanovnici Srpske imaju zdravstveno osiguranje dok traje vanredna situacija

GS
Svi stanovnici Srpske imaju zdravstveno osiguranje dok traje vanredna situacija

BANjALUKA - Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske nastaviće sve do okončanja vanredne situacije da finansira zdravstvene usluge za sve građane u javnim zdravstvenim ustanovama bez ovjeravanja zdravstvene knjižice.

Nakon toga, Fond nastavlja da finansira zdravstvene usluge za osigurana lica u svim zdravstvenim ustanovama koje imaju ugovor sa Fondom.

Iz Fonda apeluju da građani, radi smanjenja gužvi i sprečavanja okupljanja većeg broja ljudi na jednom mjestu, ne dolaze odmah po ukidanju vanredne situacije u poslovnice Fonda radi ovjere zdravstvenih knjižica.

- Zdravstvena knjižica se ovjerava po potrebi, ne mora svakog mjeseca, jer prava iz zdravstvenog osiguranja postoje u kontinuitetu nezavisno od redovne ovjere zdravstvenih knjižica - napominju iz Fonda.

U saopštenju se dodaje da mnoge zdravstvene ustanove imaju tehničku mogućnost da uvidom u poslovni sistem Fonda provjere da li se osiguraniku u kontinuitetu uplaćuju doprinosi, u slučaju da se desi da osiguranik kod sebe nema zdravstvenu knjižicu.

- Svaki osiguranik na internet stranici Fonda može provjeriti da li se za njega redovno uplaćuju doprinosi za zdravstveno osiguranje - navodi se u saopštenju.

Iz Fonda podsjećaju da od 13. marta, s ciljem sprečavanja širenja virusa korona, za sve stanovništvo finansiraju zdravstvene usluge bez ovjeravanja zdravstvenih knjižica.

- Ovo je samo jedna od preduzetih mjera nadležnih u Republici Srpskoj da bi širenje virusa korona u zajednici bilo stavljeno pod kontrolu, ali i da bi građani prijavljivali simptome i javljali se ljekaru - ističu iz Fonda.

U saopštenju se naglašava i da Fond, uz poštovanje higijensko-epidemioloških mjera, sve usluge iz obaveznog zdravstvenog osiguranja sprovodi nesmetano i u punom kapacitetu.

Iz Fonda navode da osiguranici sve informacije o radu Fonda mogu dobiti i od zaštitnika prava, čija su imena i brojevi telefona dostupni na internet stranici Fonda i pozivom na broj 051/226-870.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana