Svi okreću glavu od terorista

Željka Domazet
Svi okreću glavu od terorista

SARAJEVO - Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan upozorio je Evropsku uniju da bi njegova zemlja mogla da oslobodi pripadnike Islamske države i da će ih poslati u Evropu. Naveo je da njegova država drži mnogo članova IS-a u zatvoru i da ih kontroliše u Siriji, te da će poslati i one IS-ovce koji odbijaju da se vrate u svoje matične zemlje.

Dok bezbjednosne agencije na nivou BiH tvrde da su spremne da ih dočekaju, niko sa sigurnošću ne zna koliko ih ima u Turskoj, a koliko u samoj Siriji, ili pak te podatke ne otkrivaju.

U jeku priče o očekivanom povratku državljana BiH sa ratišta u Siriji, odnosno njihovoj deportaciji, oglasio se zamjenik ministra bezbjednosti BiH Mijo Krešić koji tvrdi da u BiH postoje bezbjednosni problemi te da je poruke pojedinih čelnika zemalja EU potrebno shvatiti ozbiljno.

Povratnici s ratišta u Siriji uskoro stižu u BiH, što je potvrdio i ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić navodeći da je ukupno 260 državljana BiH u sirijskim kampovima. Od tog broja je oko 100 muškaraca, dok su ostalo žene i djeca. Za ministra Mektića BiH je spremna da prihvati te državljane i da sudi teroristima. I ranije su službe bezbjednosti tvrdile da rade svoj posao te da kontrolišu situaciju kada je riječ o povratnicima sa stranih ratišta, naglašavajući da su neutemeljene tvrdnje da je BiH opasna zona.

Krešić upozorava da je zabrinjavajući porast broja migranata koji, uz druge bezbjednosne probleme, zahtijevaju hitan i ozbiljan pristup vlasti u BiH.

- Bezbjednosni propusti u BiH direktno narušavaju evroatlantske integracije - rekao je Krešić.

Ističe da je poruke nekih čelnika zemalja iz Evropske unije potrebno shvatiti ozbiljno, aludirajući na posljednju izjavu francuskog predsjednika Emanuela Makrona o BiH kao "tempiranoj bombi".

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Mirko Šarović, koji je član Obavještajno-bezbjednosnog odbora zajedno sa predsjedavajućim Denisom Zvizdićem i drugim zamjenikom Vjekoslavom Bevandom, na pitanje da li je BiH spremna da dočeka IS-ovce za koje se najavljuje da će biti deportovani u BiH, rekao je da taj problem nije na bilo koji način došao na Kolegijum predsjedavajućeg i dvojice zamjenika.

Iz Ambasade SAD takođe su bili šturi u odgovoru. Na pitanja "Glasa Srpske" da li će i kada u BiH biti deportovani državljani BiH koji su ratovali na strani IS-a u Siriji, da li imaju podatke o tome gdje se nalazi devet pripadnika IS-a i trogodišnje dijete koji su trebali da budu deportovani u BiH, kratko su odgovorili da su "to pitanja za nadležne vlasti u BiH", mada iz BiH tvrde da su u to uključene bezbjednosne službe SAD.

Skinuto sa dnevnog reda

Savjet ministara ni na jučerašnjoj sjednici nije razmatrao pitanje ilegalnih migranata u BiH i mjere za rješavanje migrantske krize i pored zahtjeva Predsjedništva BiH od prošle sedmice da mu u roku od sedam dana dostavi svoj prijedlog. Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić juče nije prisustvovao sjednici zbog službenog puta i ta tačka dnevnog reda, mada je bila planirana, nije razmatrana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana