Svečani defile povodom Dana Republike Srpske FOTO

G.S.
Svečani defile povodom Dana Republike Srpske FOTO

Na Trgu Krajine u Banjaluci završen je svečani defile povodom Dana Republike Srpske na kojem je učestvovalo više od 2.400 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i predstavnika civilnog sektora, različitih republičkih uprava, udruženja i organizacija.

Defile je  okončan rodoljubivom pjesmom "Pukni zoro" koju su otpjevali učesnici defilea i prelijetanjem helikoptera Helikopterskog servisa Srpske.

Njemu su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijer Radovan Višković, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, premijer Srbije Ana Brnabić, ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.ministri u vladama Republike Srpske i Srbije, predstavnici Srpske u institucijama BiH.

Već tradicionalnom, četvrtom, defileu povodom 28. rođendana Srpske koji se obilježavao pod sloganom "Za sva vremena" prisustvovali su i predstavnici organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata, sin generala Ratka Mladića - Darko Mladić, pripadnici Trećeg (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH, predstavnici diplomatskog kora, Vojske i Policije Srbije, zvanice iz javnog, političkog i društvenog života i brojni građani.

U čast predsjednika Republike Srpske, bila je postrojena Počasna jedinica MUP-a Srpske, a raport predsjedniku Željki Cvijanović predao je komandir te jedinice Vitomir Petričević.

Na polaznoj liniji za svečani defile bili su postrojeni ešaloni Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i civilnog sektora.

Svečani defile činli su i Zastavni vod, 12 ešalona jedinica i šest motorizovanih ešalona MUP-a Srpske, čija su 782 pripadnika dali živote za Srpsku.

Na čelu ešalona jedinica i motorizovanih ešalona MUP-a je bio rukovodilac defilea Goran Amidžić, koji je načelnik Jedinice policije za bezbjednost saobraćaja. U ešalonima su bili i pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice, Žandarmerije, Posebnih snaga Policije, te kadeti Policijske akademije.

Civilni sektor činila su  34 ešalona, od čega je jedan motorizovan. U ovim ešalonima su bili i predstavnici studenata, boraca, ratnih invalida, veterana, nacionalnih manjina, sportisti, vatrogasci.

Paradni marš, djelo kompozitora Stanislava Biničkog, izvodio je  Policijski orkestar.

Republika Srpska osnovana je 9. januara 1992. godine pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima koja su se ticala opstanka Jugoslavije i nakon što su pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali konstutitivni status.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana