Sve u Institutu za nestala lica postaje privremeno

Vedrana Kulaga Simić
Sve u Institutu za nestala lica postaje privremeno

SARAJEVO, BANjALUKA - Institut za nestala lica BiH uskoro bi mogao da, nakon privremenog Upravnog, dobije i Nadzorni odbor u toj formi, a uporedo sa odlukom koja predviđa takvo funkcionisanje u dogledno vrijeme, sve su glasnije spekulacije da su tom tijelu odbrojani dani.

Nadzorni odbor Instituta ima tri člana, čiji mandat traje četiri godine i ne mogu biti reizabrani, a odluke donose konsenzusom. Zaduženi su za razmatranje finansijskih, kao i izvještaja o poslovanju Instituta, te da o rezultatima nadzora najmanje jednom godišnje, a po potrebi i češće upoznaju suosnivače, Upravni odbor i Kolegijum direktora.

Međutim, članovima su mandati istekli krajem 2010. godine, te nikada od tada nije imenovan novi saziv odbora, ali su nastavili da obavljaju poslove, sve do početka 2021. godine, kada je član iz reda srpskog naroda preminuo. Imajući u vidu da je propisano da odbor ima tri člana i da odluke donosi konsenzusom, rad odbora je onemogućen.

Zbog toga se, kako je navedeno u najnovijoj odluci Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH o formiranju privremenog nadzornog odbora koja je upućena u fazu konsultacija, mora odblokirati rad tog tijela. Predviđeno je da privremeni članovi budu Mlađen Božović, Jelena Brkić i Nedžad Salman, a oni bi, ako Savjet ministara usvoji odluku, bili na tim pozicijama do izbora novih članova Nadzornog odbora putem javnog konkursa.

Privremeni model rada nije nepoznanica u Institutu za nestala lica jer u tom obliku pet godina funkcioniše Upravni odbor, koji je kontroliše rad tri člana Kolegijuma direktora, što prema mnogim mišljenjima, pa i revizije, predstavlja rizik u pogledu odluka. Član Kolegijuma iz reda srpskog naroda Nikola Perišić za “Glas” kaže da je odluka o imenovanju privremenog Nadzornog odbora prelazno rješenje dok ne budu imenovani novi članovi, a kako bi omogućili normalan rad tog odbora jer godinu i po dana ne mogu da održe sjednicu. Međutim, ne krije da ima nekih ideja o ukidanju Nadzornog odbora.

- Razmišljalo se o ukidanju tog odbora, a i iz nekih posljednjih dopisa koji su nam stigli ne isključuje se takva mogućnost - istakao je Perišić, koji smatra da je uloga Nadzornog odbora više deklarativnog karaktera jer je Upravni odbor taj koji donosi odluke.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Veljko Lazić za “Glas” ističe da nije upoznat da tim namjerama, ali podsjeća da je stav Republike Srpske i dalje isti. Zahtijevaju potpunu reorganizaciju Instituta ili njegovo ukidanje jer su evidentne opstrukcije kada je riječ o traženju nestalih lica srpske nacionalnosti.

- Upravni odbor Instituta za nestala lica, kakav je sada,  nelegalan je, bez obzira na rezultate do kojih je došla tamo neka komisija. S druge strane, prošle godine je samo jedno tijelo ekshumirano, a tražimo ih još 1.652. To sve govori i previše o radu Instituta - istakao je Lazić.

Naknade

Novčana naknada za rad članovima Nadzornog odbora isplaćuje se za mjesec u kojem je održana sjednica odbora, pod uslovom da su joj prisustvovali. S obzirom na to da u proteklih godinu i po nije bilo sjednica, za preostala dva člana odbora nisu uplaćivane naknade, zbog čega su, prema nekim informacijama, i pokrenuli postupke pred sudovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana