Sve pada u vodu ako “trojka” krene stopama SDA

Vedrana Kulaga Simić
Sve pada u vodu ako “trojka” krene stopama SDA

BANjALUKA - Politički partneri iz Republike Srpske i FBiH, koji su formirali vlast na zajedničkom nivou u BiH, nastavljaju po principu spuštanja lopte, a najavljeno formiranje pravnih timovima za teme o kojima već duže nema saglasnosti moglo bi biti svojevrsno svjetlo na kraju tunela, pod uslovom da federalna strana ne krene stopama svojih prethodnika.

Okosnicu bošnjačkih stranaka u vlasti na nivou BiH čine SDP BiH, Narod i pravda te Naša stranka, čiji su predstavnici na ministarskim mjestima u Savjetu ministara, a dio programske koalicije u Sarajevu su i blokovi oko HDZ-a BiH i SNSD-a.

Iza bivše vlasti, kada je SDA zastupala interese bošnjačkog naroda, ostale su stvari, odnosno pitanja o kojima nije bilo saglasnosti, a neke od njih su, poput izgradnje hidroelektrane “Buk Bijela” na Drini, završile i na sudu.

Međutim, neposredno nakon oktobarskih opštih izbora 2022. godine, kada je bilo definitivno da će bošnjački blok okupljen oko SDP-a biti u vlasti, a SDA u opoziciji na nivou BiH, proklamovana je politika kompromisa kao i da neće biti blokade važnih projekata na obje strane.

Korak dalje na tom putu napravljen je nakon sastanka ministra inostranih poslova BiH Elmedina Konakovića, koji je lider stranke Narod i pravda, sa predsjednikom Republike i prvim čovjekom SNSD-a Miloradom Dodikom.

Tada je rečeno da će se pravni timovi u idućim danima baviti rješavanjem pitanja “Buk Bijele”, a pojedini federalni mediji očekuju i da na listu dođe pitanje državne imovine i druga.

- Poslaćemo ekipu pravnika i ministar će obezbijediti svoje ljude koji će sjesti i napraviti mehanizam kako ćemo brzo, u skladu sa ovlašćenjima i Ustavom, ništa preko koljena, napraviti mehanizam da ne dolazi do zastoja i da se zbog nekorektnog razloga nešto zaustavi - rekao je Dodik.

Konaković je takođe kazao da će pravni timovi “izanalizirati projekte o kojima se puno govori ovih dana” te da se moraju tražiti rješenje kako stvari implementirati u okviru Ustava i zakona, a ne kako nešto zakočiti.

Savjetnik predsjednika Republike i portparol SNSD-a Radovan Kovačević za “Glas” podvlači da je Srpska oduvijek zagovarala princip kompromisa i dogovora kao metod funkcionisanja u BiH.

- Drago nam je što, barem naizgled, postoje partneri koji to prihvataju. To što neko ima mogućnost da nešto blokira nije dovoljan razlog da bi se to i radilo, već da treba zajednički raditi na rješenjima od kojih će svi u BiH imati korist. Rokovi za formiranje timova nisu precizirani. Srpska je završila konstituisanje svih institucija, ali FBiH nije i primarno su zaokupljeni formiranjem federalne Vlade i na nivou kantona. Kada završe to, ubrzaćemo s ovim aktivnostima. Ima stvari za koje nije dobro da čekaju - rekao je Kovačević.

Poznate su, kako je istakao, nadležnosti BiH, ali je Ustavom predviđeno da su rješenja samo ona do kojih se dođe kompromisom i koja su prihvatljiva za sve.

- Nažalost bilo je onih koji su u prethodnim mandatima odstupali od toga i ponašali se kao da Ustav BiH ne postoji, pokušavajući da reanimiraju političkog mrtvaca, odnosno takozvanu republiku BiH. To nije moguće. BiH može jedino da funkcioniše na dejtonskoj osnovi ili je neće biti - rekao je Kovačević.

Politikolog Mirko Matić za “Glas Srpske” ističe da su vidljive promjene na domaćoj političkoj sceni.

- Pravni timovi su odličan prvi korak ka održavanju politike spuštanja lopte, jer to znači da postoji stalno tijelo koje će se baviti sporovima na relaciji Republika Srpska - Sarajevo i koje, nadamo se neće izgubiti elan i energiju koju političari često izgube - zaključio je Matić.

Prva posjeta

Mirko Matić je ocijenio da je prva službena posjeta ministra inostranih poslova BiH Elmedina Konakovića Banjaluci nagovještaj novog političkog trenda u Sarajevu.

- Ovo je, takođe, i prvi put nakon dugog vremena da nije došlo do paralize zajedničkih organa vlasti i dobar pokazatelj da je moguće naći i stabilnog partnera među bošnjačkim partijama kada se iznad političkih i etničkih podjela stavi rješavanje ekonomskih problema - poručio je Matić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana