Švarc Šiling: Kandidatura Šmita poruka da OHR ostaje u BiH

Tanjug
Švarc Šiling: Kandidatura Šmita poruka da OHR ostaje u BiH

BON - Nekadašnji visoki predstavnik u BiH Kristijan Švarc Šiling kaže da je kandidaturom Kristijana Šmita na tu dužnost umjesto Valentina Incka, Njemačka jasno poručila da OHR neće biti ukinut. U autorskom tekstu za portal Dojče vele, Švarc Šiling kaže da će se dogoditi upravo suprotno.

- On treba s novim snagama i novom politikom međunarodne zajednice ponovo da dobije na uticaju u BiH. Sadašnji visoki predstavnik Valentin Incko i ja od oktobra prošle godine govorimo stalno o ''trećoj fazi'' OHR-a - naveo je Švarc Šiling.

Dodao je da Kancelarija visokog predstavnika postoji da bi obezbijedila civilnu implementaciju Dejtonskog mirovnog sporazuma i ta njena uloga nije završena.

Njemačka, kaže Švarc Šiling, želi promjene u BiH.

Tvrdi da Njemačka ne bi ni pokretala ovu inicijativu da misli da sve treba da ostane po starom.

- Naprotiv, ovo samo pokazuje da Nemačka podržava BiH - kaže Švarc Šiling i ističe da se iza kandidature Šmita ne krije, kako su, kako kaže, neki zlonamjerno tvrdili, nekakav jednostrani postupak niti je ona usledila u tajnom dogovoru s Rusijom.

Kandidatura Šita je, prema njegovim rečima, posledica "prisne koordinacije" s međunarodnim partnerima i članovima Upravnog odbora Veća za sprovođenja mira.

Švarc Šiling tvrdi i da BiH mora da promeni Ustav ako, kako je naveo, želi da iz slepe ulice izvuče nefunkcionalnu državu.

Demokratski principi, dodao je, moraju oživeti i brojne presude Evropskog suda za ljudska prava, koje moraju biti primenjene.

e.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana