Sutra sahrana generala Simića

Agencije
Sutra sahrana generala Simića

BANjALUKA - General Novica Simić, koji je preminuo 2. marta u Beogradu, biće sahranjen sutra na groblju Sveti Pantelija u Banjaluci.

Sahrana generala Simića zakazana je za 13.00 časova.

General-pukovnik Vojske Republike Srpske u penziji Novica Simić preminuo je 2. marta na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu nakon teške bolesti.
       
Novica Simić rođen je 1948. godine u Milićima. Kao dijete sa roditeljima se preselio u Sarajevo, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju.

U Beogradu je završio četvorogodišnju Vojnu akademiju Kopnene vojske JNA, dvogodišnju Komandno-štabnu školu taktike i jednogodišnju Školu nacionalne odbrane.

Prije odbrambeno-otadžbinskog rata službovao je u garnizonima JNA u Banjaluci i Sarajevu gdje je obavljao dužnosti komandira voda, komandanta bataljona i pomoćnika načelnika štaba brigade za operativno-nastavne poslove.
 

U ratu je obavljao dužnosti komandanta brigade, komandanta taktičke grupe i komandanta Istočno-bosanskog korpusa Vojske Republike Srpske.

Poslije rata obavljao je dužnosti komandanta korpusa, zamjenika načelnika Generalštaba i načelnika Generalštaba Vojske Republike Srpske.

Odlikovan je Ordenom za hrabrost JNA, Karađorđevom zvijezdom prvog reda i Ordenom Nemanjića Vojske Republike Srpske.

Bivši načelnik Generalštaba Vojske Republike Srpske Novica Simić autor je knjige “Operacija Koridor 92”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana