Suđenje za zločine nad Srbima u Lukavcu: Kćerka žrtve pričala o mučenju oca

Crna
Suđenje za zločine nad Srbima u Lukavcu: Kćerka žrtve pričala o mučenju oca

SARAJEVO- Na suđenju osmorici optuženih za zločine počinjene nad srpskim civilima na području Lukavca, svjedok Tužilaštva BiH Slavica Stjepanović ispričala je u Sudu BiH kako je čula da je njen otac Nikola podlegao povredama od batina u Srednjoškolskom centru 1992. godine.

Ona je rekla da je 15. maja 1992. godine napustila Lukavac sa porodicom, a da je njen otac Nikola Jović ostao, boraveći u stanu u tom mjestu i kući u Puračiću. 

Stjepanovićeva je navela da je početkom juna uspjela da se čuje sa tetkom u Puračiću, koja joj je rekla da su dolazili "Amir i vojska" i da su joj oca tukli kundacima i šutali nogama u dvorištu. 

Nakon desetak dana, kako je rekla, čula se sa zetom, od koga je čula da joj je otac ubijen. 

Stjepanovićeva je izjavila da joj je komšija Branko Božanović, kada je došao u Brčko, pričao da je bio zatvoren u Srednjoškolskom centru s njenim ocem i da je on podlegao povredama od batina, prenosi Birn. 

"Pričao je da su izvodili redom, jednog po jednog, i tukli. Rekao je da otac više te bolove i maltretiranja nije mogao izdržati. Samo su ga ubacili jedno veče. Tražio je vode, ali nisu mu dali", ispričala je svjedok i dodala da joj je Božanović rekao da je njenog oca sahranio sa još jednim licem. 

Stjepanovićeva je rekla da je poslije, dok je tragala za posmrtnim ostacima oca, saznala od jednog čovjeka iz pogrebnog društva u Lukavcu da je 29. juni 1992. godine upisan kao datum očeve smrti. 

Ona je navela da je ostatke oca pronašla na mjestu označenom kao "NN 23", te da je obavljena ekshumacija. 

Optužnica tereti Zijada Srabovića, Refika Morankića, Ahmeta Bajrića, Abida Arapčića, Senaida Ćosića, Pašagu Čajića, Samira Džambića i Mirsada Žilića za nečovječna postupanja, mučenja i ubistva civila u školama u Lukavcu i objektu "Klaonica" počinjena u periodu od juna do oktobra 1992. godine. 

Prema optužnici, Srabović je bio pomoćnik komandanta za bezbjednost Štaba Teritorijalne odbrane, Morankić komandant "Fikine jedinice", a ostali optuženi pripadnici te jedinice ili vojni policajci. 

Nastavak suđenja zakazan je za 30. januar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana