Suđenje za spornu nabavku respiratora: Tužilac tvrdi da nije bilo hitnosti, odbrana pokazivala svjetsku štampu

GS
Foto: Kliks

SARAJEVO - Tužilac Tužilaštva BiH Džermin Pašić kazao je danas na suđenju federalnom premijeru Fadilu Novaliću i ostalima u predmetu "respiratori" da je riječ o organizovanoj grupi koja je svaki korak usaglašavala i zajednički djelovala, prenosi portal Kliks.

U ovom slučaju su osim Novalića optuženi i suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, vlasnik poljoprivrednog preduzeća "Srebrena malina" Fikret Hodžić te potpredsjednik Vlade FBiH i ministar finansija Jelka Milićević.

Njima je danas počeo glavni pretres u ovom slučaju u optužbi Tužilaštva BiH u aferi teškoj 10,5 miliona KM. Oni su optuženi za nabavku respiratora za koje je vještačnjem potvrđeno su neupotrebljivi.

- Svaka od radnji svakog od optuženih je rađena uz znanje i saglasnost ostalih. Niko ovdje nije posezao za radnjama koje prethodno nisu bile osmišljenje i dogovorene. Nije bilo nikakvih improvizacija niti hitnosti - rekao je Pašić.

Prema njegovim riječima, koliko je postupak nabavke respiratora bio "hitan", govori činjenica da su oni tek juče prošli proces verifikacije.

Optuženi su neke od svojih postupaka pravdali upravo time da su morali hitno nabaviti uređaje zbog epidemiološke situacije, odnosno pandemije virusa korona.

Tužilac je najavio da će tokom procesa biti saslušani očevici, odnosno svjedoci svih događaja, te da će biti prezentovana prepiska između osumnjičenih. Najavio je i set dokaza kojima će, kako je kazao, biti potvrđeni navodi optužnice.

- Imaćemo vještake koji će iznositi nalaze i mišljenja. Vještaci finansijske struke će reći koji su iznosi podizani s računa "Srebrene maline" - kazao je, između ostalog, tužilac.

Tužilac se žalio sudu zbog toga što odbrana u javnosti iznosi navode o tome da je slučaj politički motiviran.

Tražio je od sudskog vijeća da spriječi takvo ponašanje odbrane, naglasivši da su tužioci profesionalci koji nemaju veze s politikom.

Odbrana Novalića odbacila je u uvodnim riječima na današnjem suđenju sve tvrdnje Tužilaštva BiH. Novalićev branilac Vasvija Vidović kazala je ne postoje nikakvi dokazi protiv premijera FBiH.

Kako je kazala, Tužilaštvo je zanemarilo šta se dešavalo u vrijeme kada su nabavljeni respiratori, da je bila pandemija i da je vladao strah. To je ilustrovala primjerima iz svjetske štampe, prenosi Kliks.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana