Suđenje Mektiću: Firma kuma Igora Golijanina sarađivala sa Ministarstvom bezbjednosti

Srna
Foto: Kliks

Na suđenju bivšem ministru bezbjednosti u Savjetu ministara Draganu Mektiću i drugim optuženim za zloupotrebu položaja pri realizaciji međudržavnog Projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, svjedok Tužilaštva Vladan Jeftović potvrdio je da je njegova firma "Vizija" sarađivala sa Ministarstvom bezbjednosti.

Jeftović je objasnio Sudu da su suvlasnici preduzeća "Vizija" do 2016. godine bili on i Jelena Golijanin, supruga optuženog Igora Golijanina, da su se bavili projektima iz oblasti turizma koji se nisu najbolje odvijali, pa se su razišli.

On kaže da je od tada ostao vlasnik preduzeća "Vizija", koje je bilo na istoj adresi kao i ranije formirana Agencija "Vizija", a koja je ugašena jer za njom više nije bilo potrebe.

Jeftović je potvrdio da "Vizija", koja se bavi marketingom, ima mnogo klijenata, te da je sarađivao sa više političkih stranaka.

"Kolege su me 2018. godine obavijestile da imamo ponudu Ministarstva bezbjednosti za izradu novogodišnje galanterije. Po završetku posla, bili smo isplaćeni“, rekao je Jeftović.

Svjedok se prisjetio da je ranije, dok je postojala Agencija "Vizija", koja se bavila grafičkim dizajnom, uz pomoć Admira Malagića iz Ministarstva bezbjednosti koji mu je dostavljao tekstove i fotografije, radio na kompletnoj izradi monografije ovog ministarstva, za šta je bio plaćen 5.000 KM.

On je potvrdio da Jelena Golijanin nije učestvovala u poslovima sa Ministarstvom bezbjednosti, te da se sa Igorom Golijaninom, koji je bio kršteni kum njegovoj djeci, od 2015. godine veoma rijetko druži.

"Sa Igorom nikada nisam razgovarao o poslu i on mi nikada nije obećao da ću dobiti neki posao u Ministarstvu. Ja sam, uglavnom, o svemu samostalno odlučivao", rekao je Jeftović.

Prije svjedočenja Jeftovića, svoj iskaz u svojstvu svjedoka dao je vlasnik štamparije "M dizajn" Istočno Sarajevo Zoran Miovčić, koji je rekao da nikada nije sarađivao sa Ministarstvom i da ne zna optuženog Igora Golijanina.

Ovaj svjedok Tužilaštva je rekao da je sarađivao sa vlasnikom firme "Vizija" iz Istočnog Sarajeva Vladanom Jeftovićem, za koje je štampao letke i brošure.

"Vladan me zamolio da dam ponudu za izradu monografije Ministarstva bezbjednosti, rekao mi je šta trebam da napišem i ja sam to uradio. Ne znam šta se dalje desilo, uglavnom ja posao nisam dobio", rekao je Miovčić.

Osim Mektića, za zloupotrebu položaja pri realizaciji međudržavnog Projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, koji je finansirala Delegacija EU u BiH, čime je pričinjena ukupna šteta od 244.764 KM, optuženi su i Igor Golijanin, Samir Agić i Edin Garaplija.

Projekat se odnosio na nabavku vatrogasne opreme, angažovanje ljudi, kao i postupak nabavke materijala od interesno povezanih lica i bliskih srodnika, čime su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

Mektić je optužen da je zloupotrijebio položaj na dužnosti ministra bezbjednosti, koju je donedavno obavljao, Golijanin u svojstvu šefa Mektićevog kabineta, Agić kao pomoćnik ministra, dok je Garaplija optužen kao odgovorna osoba i vlasnik Instituta za zaštitu od požara i eksplozija "INZA" Sarajevo.

Mektić, Golijanin i Garaplija optuženi su za krivično djelo visoke korupcije koja šteti međunarodnom ugledu BiH, te da su u saučesništvu počinili krivična djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja i pomaganje u izvršenju krivičnih djela.

Optužnica ih tereti i za grubo kršenje Zakona o javnim nabavkama, Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, te Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave u BiH.

Njima se stavlja na teret i kršenje Zakona o državnoj službi u institucijama BiH i internih propisa Ministarstva bezbjednosti prilikom realizacije projekta, odnosno nabavke opreme za vatrogasne kapacitete, te angažovanja fizičkih i pravnih lica, kao i postupaka nabavke materijala od interesno povezanih lica i bliskih srodnika, čime su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist.

Suđenje se nastavlja 5. novembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana